Krenula prodaja NLB-a

NLB ide u IPO na jesen

Nova ljubljanska banka (NLB) objavila je 8. X.2018. godine publikaciju o registarskom dokumentu koji se odnosi na njenu potencijalnu namjeru da kotira na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, čime počinje postupak prodaje banke.

Najava objavljivanja registarskog dokumenta dostavljena je Info Storage-u, zvanično imenovanom mehanizmu za centralno skladištenje regulatornih informacija u Sloveniji, navela je NLB u saopćenju objavljenom na stranici Ljubljanske burze.

NLB potencijalno namjerava podnijeti zahtjev za trgovanje dionicama na Prime-market pod-segmentu slovenske burze, kao i za prijem u trgovinu na glavnom tržištu Londonske burze za vrijednosne papire. To bi, kako navode, mediji, trebalo da se dogodi u sljedećim danima.

Radujemo se prilici i prednosti kompanije koja kotira na tržištu, pozdravljamo naše nove dioničare i unaprijed zahvaljujemo na povjerenju u NLB Grupu i naš tim“, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora NLB Grupe.

Slovenija mora do kraja godine prodati najmanje 50% plus jednu dionicu banke. Prodaja će se vršiti metodom javne ponude dionica (IPO).

Objava registracijskog dokumenta je, kako navode slovenski mediji, povezana sa novim pravilima Londonske berze, a njena je namjena da osigura jednakovrijednu obaviještenost neslužbenih ili neovisnih prodavaca, koji će u vezi sa finansijskim savjetnikom Deutsche bank i drugim bankama koje sudeluju u privatizaciji, tržiti dionice Nove ljubljanske banke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *