Probudila se Američka burza

Rast Tržišta Ilustracija (https://citizentv.co.ke)

Nakon najlošije izvedbe u gotovo sedam mjeseci i korekcije u šest uzastopnih trgovinskih dana, američki dionički indeksi su u petak zabilježili snažnu pozitivnu izvedbu, dok je američki 10-godišnji prinos zabilježio marginalan rast.

Treba podsjetiti da je do pada američkih dioničkih indeksa došlo je nakon snažnih uzlaznih pritisaka na američku krivulju prinosa uslijed iznad očekivane izvedbe američke ekonomije te jačanja inflatornih pritisaka što sve potvrđuje potrebu za nastavkom normalizacije monetarne politike od strane FED-a. Istovremeno, sentiment investitora je narušen i silaznim revizijama rasta od strane MMF-a te generalno pesimističnijim izglednima rasta za sljedeću godinu gdje se kao ključni rizici po isto navode trgovinski rat između SAD-a i Kine te usporavanje tržišta u razvoju kao posljedica rasta kamatnjaka u SAD-u.

Sjedište FED-a (izvor: https://nypost.com)
Sjedište FED-a (izvor: https://nypost.com)

Nakon volatilnog tjedna iza nas pred nama je još jedan tjedan s nizom ključnih događanja na tržištima koja bi mogla izazvati turbulencije u narednim danima. Danas je zadnji dan za predaju nacrta proračuna zemalja eurozone Europskoj komisiji i kao što se može očekivati prema dosadašnjoj retorici, prijedlog proračuna Italije koji implicira širenje trgovinskog deficita zemlje u sljedeće tri godine izgledno neće biti podržan od strane Komisije te bi potencijalno moglo doći do zaoštravanja retorike s obje strane, što implicira nastavak uzlaznih pritisaka na talijanske prinose, ali i rast političke premije rizika eurozone. U srijedu je na rasporedu objava bilješki s posljednjeg sastanka Vijeća FED-a u IX. mjesecu snažnu izvedbu ekonomije očekuje se optimistična retorika FED-a, ali uz napomenu kako će zaoštravanje monetarne politike ostati umjereno te u granicama najavljenog. Investitori će u bilješkama posebnu pozornost obratiti na FED-ovu retoriku vezanu uz rast plaća i inflacije budući da je zabrinutost oko premašaja potonje bila jedan od ključnih razloga nedavnih uzlaznih pritisaka na prinose i posljedične rasprodaje dioničkih indeksa. Objave zarada američkih kompanija započele su u pozitivnom tonu uz JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo koji su svi prikazali snažan rast profita u trećem kvartalu. Prednama su dani kada će  54 kompanije iz S&P 500 dioničkog indeksa objaviti zarade, što uključuje Johnson&Johnson, Morgan Stanley, Goldman Sachs i American Express. Očekivani nastavak snažne izvedbe trebao bi pružiti podršku daljnjem oporavku američkih dioničkih indeksa u tjednu pred nama.

Britanska je funta zabilježila slabljenje u ranom dijelu današnjeg trgovanja nakon što je objavljeno da je britanska premijerka Theresa May poslala tajnika za Brexit u Brussels kako bi obrazložio da nema namjeru potpisivanja trenutnih uvjeta izlaska Velike Britanije iz EU na sastanku Europskog vijeća u srijedu. S obzirom da Velika Britanija nema namjeru potpisati postojeći dogovor te da daljnji razgovori nisu zakazani, raste vjerojatnost kako dvije strane neće uspjeti postići dogovor na vrijeme čime se riskira Brexit bez bilo kakvog posebnog dogovora. Europska komisija je objavila kako usprkos intenzivnim naporima, neka ključna pitanja ostaju otvorena. Na jučerašnjim izborima u Bavarskoj Angela Merkel je izgubila većinsku podršku te su sljedeći izbori zakazani krajem mjeseca u Hesseu. Poraz u Hesseu ili gubitak moći Merkelinog CDU-a doveo bi do poteškoća za Merkel i na nacionalnoj razini vlasti. I dok državni izbori u Bavarskoj nisu imali utjecaja na euro, gubitak potpore Merkel u Hesseu bi mogao imati nešto snažnije implikacije. Politički uvjeti u Njemačkoj neupitno su značajni za razvoj eura i njegovu izvedbu u narednom periodu, a posebice u trenutnom periodu kada Italija koja je druga najveća ekonomija eurozone ulazi u poteškoće s institucijama EU te neki od čelnih ljudi spominju uvođenje vlastite valute s ciljem rješavanja pitanja visoke zaduženosti zemlje.

 

Izvor: Novac.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *