Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

6 savjeta kako pobijediti tjeskobu zbog posla

Možda imate novi posao, ali više se osjećate kao da vas posao guši. Možda vas izbezumljuju nove odgovornosti nakon promaknuća. Ili možda samo radite na velikom projektu i stvarno osjećate pritisak.

Bez obzira koji je razlog, preopterećeni ste – a stres na poslu počinje utjecati na vaš osobni život. Ne ručate, ležite budni noću opsjednuti popisom obaveza, provodite pola vikenda brinući se za ponedjeljak ujutro. Koliko god pokušavali, opuštanje jednostavno nije opcija.

Evo dobrih vijesti: savršeno je normalno biti zabrinut za svoj posao. Studije pokazuju da sedam od 10 odraslih osoba svakodnevno doživljava stres ili tjeskobu, piše The Muse. Ali evo još boljih vijesti: postoje neke jednostavne promjene koje možete učiniti kako biste stekli veću kontrolu nad svojim poslovnim životom i kako bi se ponovno mogli opustiti u slobodno vrijeme.

1. Ponovno konfigurirajte svoje jutro

Provjeravate li svoju pristiglu poštu kako biste pročitali mailove u krevetu prije nego što povučete podignete rolete i vidite nebo? Ako je tako, nije ni čudo što se osjećate izbezumljeno!

Umjesto toga, razmislite o tome da si olakšate dan. Nabavite retro budilicu tako da telefon možete držati podalje od noćnog ormarića. I umjesto da ga prvo provjerite, provedite nekoliko minuta meditirajući, odradite kratku jutarnju sekvencu joge, idite na trčanje ili samo odvojite nekoliko minuta da napravite (i uživate) u zdravom smoothiju. Imat ćete opušteniji pristup svom danu ako stvorite namjerni ritual koji pokreće vaš um i tijelo i dovodi ih u optimalno stanje.

2. Preuzmite kontrolu nad onim nad čim možete

Nedostatak osjećaja kontrole često može pridonijeti tjeskobi u vezi s poslom. I dok je preuzimanje kontrole nad cijelim poslovnim životom dugoročniji projekt, postoje manje stvari koje možete organizirati u tren oka kako biste ublažili dio svoje tjeskobe.

Na primjer, razvijte neke brze tehnike kako biste ukrotili svoju pristiglu poštu. Postavite dobar sustav za upravljanje projektima ili odredite prioritete svojih obaveza ujutro (ili večer prije!) kako biste znali što trebate obaviti danas i što može pričekati do sutra. Čak i samo nekoliko trenutaka da raščistite nered oko stola (ili na desktopu) može vam pomoći da se smirite.

3. Pauzirajte

Uvijek će postojati još jedan email za pročitati i još jedna kartica za otvaranje u vašem internetskom pregledniku — ali to ne znači da je zdravo sjediti pred ekranom osam sati.

Umjesto toga, pobrinite se da se stalno odjavljujete svakih nekoliko sati, čak i ako je to samo da biste prošetali ulicom i uživali u zelenilu. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji žive u blizini zelenih površina manje depresivni i tjeskobni. Dakle, ako imate priliku izaći vani makar na nekoliko minuta kako biste “pomirisali ruže”, učinite to.

4. Vježbajte – čak i ako to stvarno ne želite

Iako možda mislite da će vam još nekoliko sati rada na tom strateškom dokumentu smanjiti razinu stresa, vjerojatno vam je bolje da se malo strateški oznojite. Zapamtite: tjelovježba ne sagorijeva samo kalorije – studije pokazuju da ona također sagorijeva stres i tjeskobu.

Štoviše, znanstvenici sa Sveučilišta Colorado proveli su istraživanje na miševima kako bi sugerirali da čak i ako je “prisilno”, vježbanje smanjuje anksioznost. Dakle, čak i ako niste prirodno skloni vježbanju, pogledajte možete li se uključiti u određeni režim treninga, s prijateljem koji je spreman brzo hodati ili trčati s vama nakon posla ili čak uz pomoć aplikacija za fitness. Vaše tijelo — i razina stresa — bit će vam zahvalni na tome.

5. Procijenite svoju hranu i piće

Preživljavate li na kofeinu, šećeru i prerađenoj hrani? To je kao da pumpate gorivo u odbjegli vlak vašeg tjeskobnog uma: studije pokazuju da zujanje koje osjećate nakon jutarnjeg cappuccina zapravo može pogoršati ili potaknuti vašu tjeskobu.

Dakle, pokušajte napraviti nekoliko zdravih zamjena. Pijte vodu ili biljni čaj umjesto pića s kofeinom. Umjesto da posegnete za prerađenom hranom koja sadrži šećer kada ste pod stresom, pokušajte uravnotežiti hranu pa birajte nešto popu borovnica, badema i lješnjaka. Hranjive tvari u cjelovitim namirnicama koje jedete kako biste održali uravnoteženu prehranu neće izliječiti vašu tjeskobu, ali vrlo dobro mogu pomoći vašem mentalnom blagostanju.

6. Udahnite

Vjerojatno niste shvatili da ste izgubili dah, ali ako ste tjeskobni, najvjerojatnije ste duboko disanje ostavili za sobom na satu joge (ili ga zapravo nikad niste ni pronašli). “Ako dišemo vrlo plitko, osjećat ćemo se tjeskobno”, kaže dr. Katherine Falk, integrativna psihijatrica iz New Yorka. “Ako počnemo disati iz trbuha, to će umiriti naš um.”

Dr. Falk preporučuje svladavanje nekih jednostavnih tehnika disanja kako biste mogli svjesno smiriti svoj um gdje god se nalazili. Jednom kada počnete obraćati pažnju na svoje udisaje i izdisaje, možete koristiti ovaj moćni alat dubokog disanja za radnim stolom, na sastanku ili na putu na posao—kad god se trebate opustiti. Noću, ako se borite s nesanicom, vježbe disanja također mogu pomoći da utonete natrag u san.

***

Imajte na umu da ako patite od intenzivne tjeskobe koja znatno remeti vaš osobni život, ne trebate je pokušavati sami prevladati. Ako primjećujete obrazac u svom životu prema kojem vam novi projekti ili uloge stvaraju tjeskobu. Prema kojemu ne uživate ni u čemu. Ili prema kojem je vaša prehrana ili spavanje poremećeno više od nekoliko tjedana, možda je vrijeme tražiti terapiju.

I, što je najvažnije, ne zaboravite pokušati zadržati svoj posao u perspektivi. Kada osjetite skok otkucaja srca na poslu, samo se podsjetite da ne radite operaciju mozga. Nitko neće umrijeti jer nešto niste završili. U tim trenucima, razmatranje problema puno većeg od onoga što uzrokuje vaš trenutni stres dat će vam stanku potrebnu da duboko udahnete i smirite se.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno