Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Appleu kazna 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe položaja

Europska komisija, izvršni ogranak Europske unije, u ponedjeljak je kaznila Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara). Kažnjeni su zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Komisija je rekla da je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

Apple je također zabranio programerima aplikacija za streaming glazbe da daju bilo kakve upute o tome kako se korisnici mogu pretplatiti na te jeftinije ponude, tvrdi Komisija.

Ovo je prva Appleova protumonopolska kazna iz Bruxellesa i jedna je od najvećih kazni koju je EU dodijelila ovoj tehnološkoj tvrtki.

Europska komisija otvorila je istragu protiv Applea nakon pritužbe Spotifyja 2019. Istraga je sužena kako bi se usredotočila na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo razvojnim programerima aplikacija koja ih sprječavaju da informiraju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu po nižim cijenama izvan App Storea.

Prema Komisiji, takva Appleova praksa trajala je gotovo 10 godina i “mogla je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na streaming glazbe zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo programerima i prenio na potrošače u obliku viših cijene pretplate za istu uslugu na Apple App Storeu.”

Odgovor Applea

U žestokoj reakciji na kaznu, Apple je rekao da će Spotify najviše dobiti presudom EU-a.

Glavni zagovornik ove odluke – i najveći dobitnik – je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Stockholmu, Švedska. Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage. Danas Spotify ima 56 posto udjela u europskom tržištu streaminga glazbe – više nego dvostruko više od svog najbližeg konkurenta – i ne plaća Appleu ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu.

Iz Appleovog priopćenja

Apple je rekao da je “veliki dio” uspjeha Spotifyja zahvalan upravo njihovom App Storeu diva, “zajedno sa svim alatima i tehnologijom koju Spotify koristi za izradu, ažuriranje i dijeljenje svoje aplikacije s Appleovim korisnicima diljem svijeta.”

Apple je rekao da mu Spotify ne plaća ništa. To je zato što umjesto prodaje pretplata u svojoj iOS aplikaciji, Spotify prodaje putem vlastite web stranice. Apple ne naplaćuje proviziju na te kupnje.

Programeri su tijekom godina govorili protiv naknade od 30% koju Apple naplaćuje za kupnju putem aplikacije.

Spotify nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Tehnološke tvrtke označene kao “vratari”

Kazna će pojačati napetosti između velikih tehnoloških tvrtki i Bruxellesa u trenutku kada EU pojačano prati te tvrtke.

Prošle je godine Komisija označila Apple, među ostalim tehnološkim tvrtkama poput Microsofta i Mete, kao “vratare” prema značajnoj uredbi pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima, koja je općenito stupila na snagu prošle godine.

Pojam vratar odnosi se na goleme internetske platforme za koje EU vjeruje da ograničavaju pristup osnovnim uslugama platforme. Kao što su online pretraživanje, oglašavanje te slanje poruka i komunikaciju.

Zakon o digitalnim tržištima ima za cilj suzbiti antikonkurentske prakse tehnoloških igrača. I prisiliti ih da otvore neke od svojih usluga drugim konkurentima. Manje internetske tvrtke i druge tvrtke žalile su se da su povrijeđene poslovnom praksom tih tvrtki, piše CNBC.

Ovi su zakoni već imali utjecaja na Apple. Kompanija sa sjedištem u Cupertinu u Kaliforniji ove je godine najavila planove za otvaranje svojih iPhonea i iPada alternativnim trgovinama aplikacija osim svojih. Programeri se već dugo žale na naknadu od 30% koju Apple naplaćuje za kupnju putem aplikacije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno