Financa
Digitalni poslovni portal

Bill Gates misli da se približava kraj pandemije

Smatra da poboljšanje situacije s pandemijom ove godine nije bilo tako dramatično bolje kao što se nadao da bi trebalo biti.

Akutna faza pandemije bolesti COVID-19 završit će 2022. godine, poručio je na svojem blogu osnivač Microsofta i zagovornik cijepljenja i cjepiva Bill Gates. Pojavu omikron-varijante novog koronavirusa isto tako je nazvao zabrinjavajućom.

Moglo bi biti glupo napraviti novo predviđanje, no smatram da će akutna faza pandemije završiti nekad tijekom 2022. godine, napisao je Gates na svojem blogu GatesNotes.

Nadam se da ćemo za nekoliko godina o virusu jedino stvarno razmišljati kad ćemo se godišnje cijepiti protiv zajedničkog cjepiva protiv gripe i COVID-a, dodao je Gates.
Farmaceutskim kompanijama uvijek je bio problem prodati cjepivo protiv gripe širokoj populaciji s obzirom na njegovu komparativno slabiju učinkovitost, što proizlazi iz toga da znanstvenici moraju pogađati koji će soj gripe prevladati u datoj godini.
Gates, međutim, ističe pilulu molnupiravir protiv COVID-a farmaceutskog diva Mercka, čiju je uporabu odobrila i američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i koja je namijenjena najrizičnijim skupinama. Ta pilula značajno smanjuje vaše šanse za hospitalizaciju ili smrt od bolesti COVID-19 (iako ne za onoliko koliko smo se prvotno nadali), piše Gates.
Priznao je da je unatoč dolasku cjepiva i masovnom cijepljenju na globalnoj razini više ljudi umrlo od koronavirusa u 2021. godini nego u 2020. godini. Smatra da poboljšanje situacije s pandemijom ove godine nije bilo tako dramatično bolje kao što se nadao da bi trebalo biti, prenosi Zimo.hr
No, Gates je ipak u međuvremenu uspio još više konsolidirati svoje bogatstvo, koje trenutačno iznosi 138,5 milijardi dolara.
On je tu činjenicu pokušao ublažiti na način da je napisao kako mu je 2021. godina najneobičnija i najteža godina dosad u životu te da smatra kako bi i mnogi drugi mogli reći sličnu stvar.

Iako je Gates pojavu omikron-varijante nazvao zabrinjavajućom, rekao je da je svijet bolje pripremljen za nošenje s lošim varijantama novog koronavirusa nego što je bio prije pandemije.
Gates je isto tako opetovano govorio kako mu je najveće razočaranje nejednaka raspodjela cjepiva na globalnoj razini tijekom pandemije. Smatra da nema smisla cijepiti niskorizične skupine prije starije i ranjivije populacije u siromašnim zemljama.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije