Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Autoceste FBiH traže banku za financiranje izgradnje dionice oko Mostara

Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka u iznosu od 293.374.500 BAM za financiranje izgradnje dionice Koridora 5C.

Europska banka za obnovu i razvoj je sredinom 2020. dostavila Vladi FBiH mandatno pismo za sufinanciranje izgradnje oko 15 km dionice Koridora 5C – Mostar sjever-Mostar jug. Zahtjev za financijsko zaduženje za izgradnju ovog projekta je upućen Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija te Federalnom ministarstvu financija.
Na sjednici održanoj 12.11.2020. godine Vlada FBiH je usvojila informaciju o statusu Mandatnog pisma EBRD-a i o nacrtu teksta Mandatnog pisma EBRD-a, a za financiranje izgradnje projekta, te je Vlada FBiH potvrdila prihvatljivost nove strukture financiranja izgradnje ove dionice.

JP Autoceste FBiH
JP Autoceste FBiH

Finalni tekst Mandatnog pisma EBRD-a je usuglašen i potpisan 24.3.2021. od strane EBRD-a, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH kao i Ugovornog organa. Istim je definirano financiranje dionice autoceste Mostar Sjever – Mostar Jug i to na sljedeći način: EBRD u visini do 50 mio. EUR, komercijalni kredit u visini od 150 mil EUR i ostatak iz grant sredstava Western Balkans Investment Fund u visini od minimalno 20% prihvatljivih troškova projekta.
Kako bi se mobilizirala sredstva od EBRD-a, kao i predmetna grant sredstva, Ugovorni organ se obavezao da će provesti postupak nabavke dugoročnog kredita u visini ne manjoj od 150 mio EUR (tj. 293.374.500 KM), a izabrani ponuđač ili grupa ponuđača je obavezna zaključiti Sporazum o implementaciji projekta sa EBRD-om – navedeno je u tendreskoj dokumentaciji.


Rok za dostavljanje ponuda je 7.3.2022. godine. Usluge nabavke dugoročnog kredita podrazumijeva odobravanje dugoročnog u iznosu od 293.374.500 BAM sa rokom otplate kredita je 15 godina od čega je grace period četiri godine. Glavnica kredita se otplaćuje u 22 jednake polugodišnje rate, dok u grace periodu razdoblju se plaćaju samo kamate.
Namjena kredita je sufinanciranje izgradnje dionice koridora 5C Mostar Sjever-Mostar Jug, a osiguranje kredita garancije Vlade FBiH.
Kreditna sredstva se isplaćuju u dvije jednake tranše, pri čemu se prva tranša isplaćuje odmah po ispunjavanju uvjeta iz potpisanog ugovora i efektivnosti kredita, a druga tranša po podnošenju zahtjeva Ugovornog organa. Kamata se obračunava šestomjesečno i plaća u roku od osam dana nakon isteka perioda za koji se kamata obračunava dok ugovorni organ plaća kamatu samo na iskorištena sredstva – dodaje se.

Interaktivnu mapu statusa izgradnje koridora Vc možete pronaći na linku.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije