Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Cijena nafte narasla za 5%

U prvom tjednu tekuće godine cijena nafte je narasla za 5%.

Europska nafta Brent je poskupjela za 24 centa ili 0,3%, na 81,99 USD po barelu na trgovanju u 7:30 po srednjoeuropskom vremenu, dok je cijena američke nafte WTI porasla za 22 centa, takođe za 0,3%, na 79,12 USD po barelu, izveštava Reuters. Cijene nafte su nastavile rasti i na azijskom trgovanju zbog poremećaja isporuka iz Kazahstana i Libije, koji su nadvladali procjene da će brzo globalno širenje omikron soja korona virusa ukočiti rast potražnje za gorivom i rezultirati viškom ponude na tržištu.

Od početka godine cijene nafte su porasle za 5% zbog protesta u Kazahstanu koji su poremetili željeznički transport i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz, kao i zbog redovnog remonta naftovoda u Libiji, što je uticalo na pad pumpanja na 729.000 barela dnevno sa prošlogodišnjih visokih 1,3 miliona barela dnevno.

Cijena nafte posljednjih 7 dana (izvor: https://tradingeconomics.com/)
Cijena nafte posljednjih 7 dana (izvor: https://tradingeconomics.com/)

Najveća kazahstanska mješovita naftna kompanija Tengizševroil (TCO) postepeno povećava proizvodnju kako bi dostigla normalan obim produkcije na polju Tengiz, nakon što su protesti ograničili pumpanje posljednjih dana, saopštio je operater Ševron u nedelju.
Zapadni analitičari za tržište nafte takođe spekulišu oko navodno mogućeg napada Rusije na Ukrajinu, što bi, kako kažu, moglo da poremeti izvoz ruske sirove nafte u Evropu i dodatno pogura naviše cijene “crnog zlata”.

Podršku cijenama nafte pruža i rastuća globalna tražnja i manje povećanje ponude od očekivane iz Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i saveznika, iliti grupe OPEC+.

Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEC-a je u XI.2021. porasla za 70.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, što je znatno ispod količine od 253.000 barela dnevno koliko im je sporazum alijanse OPEC+ dozvoljavao da povećaju.

Cijena nafte posljednjih mjesec dana (izvor: https://tradingeconomics.com/)
Cijena nafte posljednjih mjesec dana (izvor: https://tradingeconomics.com/)
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije