Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Deutche Bank kažnjen s 8,7 miliona EURa u Njemačkoj

Njemački regulator BaFin izrekao je Deutsche Banci novčanu kaznu od 8,66 milijuna eura zbog ‘propusnih’ mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri proračunu kamatnih stopa

Deutsche Bank dostavlja podatke koji se koriste za proračun referentne kamatne stope EURIBOR, a kažnjen je zato što njegovi sustavi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vrijeme nisu dobro funkcionirali, saopćio je njemački financijski regulator.

EURIBOR se koristi kao osnova za bankovne transakcije vrijedne milijarde eura i utiče na financijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih financijskih usluga.

Prije nekoliko godina utvrđeno je da su zaposleni nekoliko velikih svjetskih banaka, uključujući Deutsche Bank, godinama manipulirali podacima koji se koriste pri proračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu.

Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za proračun EURIBORa zakonski su obavezne da spriječe eventualne manipulacije i garantiraju točnost podataka.

Prema navodima bankarskih supervizora, Deutsche Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine.

Deutsche Bank prihvata kaznu, rekla je glasnogovornica, dodavši ipak da ne vide naznaka da su “navedene činjenice rezultirale netočnim podacima u izvještaju koji je dostavljen rukovoditelju postupka proračuna referentnih vrijednosti.

Izvor: Bankar.me

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije