Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Restorani u Hrvatskoj s Michelin zvijezdom

MICHELIN zvijezda je najprestižnija nagrada koju dodjeljuje poznati MICHELIN vodič koju svaki restoran sanja dobiti, ali vrlo malo njih uspije. Globalni je simbol fine dininga gdje je hrana vrhunske kvalitete, a dizajn interijera i profesionalno osoblje doprinose cjelokupnom luksuznom gastronomskom iskustvu. Hrvatska se može pohvaliti činjenicom da je 69 restorana širom zemlje našlo svoje mjesto u ovom prestižnom crvenom vodiču, od kojih je 10 nagrađeno nagradom Bib Gurman, dok je 7 dobilo zvijezdu MICHELIN, što znači da su ti restorani crème-de-la-crème gastronomije – piše adriaticluxuryvillas.com.

Sedam restorana koji su dobili najviše pohvala od četvrtog izdanja MICHELIN Vodič Hrvatska 2020. je tema ovo članka.

Restoran Pelegrini u Šibeniku, trogodišnji osvajač zvijezde MICHELIN

Možda ste čuli za šibenski restoran Pelegrini, jer je to jedan od najboljih hrvatskih restorana i jedan koji može stajati rame uz rame s nekim od najboljih svjetskih restorana. Restoran je treću godinu zaredom nagrađen zvjezdicom MICHELIN i nije dobio ništa osim pohvala glavnih kritičara hrane. Sve je to rezultat napornog rada vlasnika i glavnog kuhara restorana Pelegrini Rudolf Štefan čije opsežno istraživanje hrane i vina ne poznaje granice. Iako je osoblje u Pelegriniju izuzetno mlado, svaki od njih stekao je obrazovanje u nekim od najprestižnijih europskih restorana, zbog čega će Vam dati informirani savjet ako Vam zatreba. Ovo u kombinaciji s tradicionalnim, a istovremeno elegantnim dizajnom interijera i smještajem u srcu grada s pogledom na Katedralu sv. Jakova čine nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Iako zasigurno nećete pogriješiti odabirom bilo kojeg jela s jelovnika Pelegrini, MICHELIN Vodič kroz Hrvatsku izdvaja tri specijaliteta: teleće ćevapčiće, Pelegrinijeva Peka koja se radi od teletine ispod peke, ribe i lardo slanine, i desert Plutajući otok od prošeka i hrskave karamele.

Restoran 360 u Dubrovniku, mjesto ukusne kuhinje i 360° pogled na grad

Restoran 360 mjesto je čarolije i romantike koje je, možda, najupečatljivije od svih restoranu u Hrvatskoj. Njegova se terasa nalazi u Starom gradu u Dubrovniku, na srednjovjekovnim zidinama i tvrđavi sv. Ivana, s koje ćete imati prekrasan pogled na dubrovačku luku. Dizajn Restorana 360 impresionirao je MICHELIN Vodič kroz Hrvatsku 2020, na što ukazuje činjenica da mu je vodič dodijelio nagradu tri crvene “vilica i žlica”, navodeći da je to jedno od najljepših mjesta prema MICHELIN-u.

Iako bi se ljepota restorana 360 i njegov pogled mogla opisivati dugo, njegova mediteranska kuhinja je jednako impresivna. Restoran 360 je restoran fine dininga koji služi isključivo večeru. Gosti će moći birati između dva degustacijska menija od 5 slijedova i A la Carte izbornika koji je skraćena verzija. Kuhar Marijo Curić, koji je surađivao s nekima od najboljih svjetskih kuhara, poput Marcusa Wereinga, Claudea Bosija i Phili Howard, koristi popularna dalmatinska jela i daje moderan štih temeljen na staroj francuskoj školi. Jelo koje preporučuje MICHELIN Guide su jetrena pašteta s domaćim umakom od brioša i dunja, pečeni brancin sa salatom od sipe i morskog komorača, umak od špinata i blitve te mango s mousseom od bijele čokolade i šampanjca kao desert.

Restoran Boškinac u Novalji na Pagu, fine dining u zelenilu

Boškinac je novi restoran na MICHELIN-ovoj listi restorana sa zvijezdom smješten na prekrasnom otoku Pagu u Novalji koji je dom plaže Zrće poznate pod nadimkom “Hrvatska Ibiza”. Stoga, ako tražite ludo zabavno iskustvo na hrvatskoj obali i tražite gdje ćete pojesti izvrstan obrok, restoran Boškinac Vaš je najbolji izbor. Boškinac je kameni hotel s četiri zvjezdice u tradicionalnom dalmatinskom stilu smješten usred bujnog mediteranskog zelenila. Iako bi neki nedostatak pogleda na more mogli smatrati štetom, veličanstveni vrt, zelenilo koje se proteže u naizgled beskraj i prekrasan bazen više nego nadoknađuju.

Gastronomska ponuda restorana Boškinac sastoji se od tradicionalne otočke mediteranske kuhinje na moderan način. Na jelovniku će gosti moći birati između velikog izbora jela od ribe i janjetine, pršuta, sireva i vina podruma Boškinac koji će savršeno nadopuniti svako jelo. Paška janjetina jedna je od najpoznatijih hrvatskih delicija, pa nije ni čudo što se našla na novom popisu preporuka Vodiča MICHELIN. Uz pašku janjetinu, Vodič MICHELIN preporučuje i carpaccio od bijele ribe, kavijara pastrve, morske alge, sušeni dashi od hobotnice i kremu od limuna, kao i „novaljsko polje“ od spaljene trske, kupinovog preljeva, medenih tuile vafla i dehidriranih peludu kelja i pčela.

Restoran Noel u Zagrebu, gdje su lokalni sastojci prikazani na suvremeni način

Odmorimo se od dalmatinske kuhinje i krenimo u kontinentalnu Hrvatsku. Točnije u Zagreb, glavni grad Hrvatske. Restoran Noel otvorio je svoja vrata 2016. godine u starom dijelu Zagreba i već 2020. godine dobio je prvu MICHELINOVU zvijezdu. Iako su do sada spomenuti restorani uglavnom koristili tradicionalnu dalmatinsku estetiku u svom dizajnu, Restoran Noel odlikuje se vrlo modernim i suvremenim pristupom dizajnu interijera. Krem i smeđi namještaj sa zlatnim naglascima odaje eleganciju, dok poneki detalji ružičaste boje daju restoranu malo karaktera i stila.

 

Kuhinja Restorana Noel modernog je karaktera i gostima nudi na raspolaganju četiri menija: Izbornik À La Carte, 4 tečaja, 7 tečaja, A La Carte ručak i ručak. Svaki od jelovnika stvara jedinstveni gastronomski doživljaj koji će zasigurno impresionirati i najzahtjevnijeg kritičara hrane i vina. U slučaju da imate poteškoća s odlukom koje ćete ukusno jelo prvo probati, novi vodič MICHELIN preporučuje rižoto od badema s jastogom, maslacem od jastoga i morskim algama, jadransku ribu s crnim češnjakom, pečenim celerom i koštanom srži te desert od kozjeg sira, breskve, čokolade i lovora.

 

Restoran Draga di Lovrana u Lovranu predstavlja mediteranski ukus s talijanskim i francuskim utjecajem

Krenimo na gastro putovanje na poluotok poznat kao Terra Magica – Istra. Smješten na vrhu brda u predivnom zelenilu Istre s nevjerojatnim panoramskim pogledom na more, hotel Draga di Lovrana ima restoran s bogatom gastronomskom ponudom kojeg je nagradio MICHELIN Vodič Croatia. Ako vrijeme dopusti, moći ćete objedovati na terasi s koje ćete moći uživati ​​u planinskom istarskom krajoliku oslikanom raznim zelenim nijansama koje nakon nekog vremena zamjenjuju plave nijanse Jadranskog mora.

Baš kao i restoran Noel, restoran Draga di Lovrana odlikuje se modernom kuhinjom u kojoj se lokalno proizvedeni sastojci spajaju u mediteranska jela najkvalitetnijeg mirisa, aromatizirana francuskim i talijanskim utjecajima za moderno i kreativno gastronomsko iskustvo. Kad je riječ o preporukama, vodič MICHELIN ističe biftek s inćunima, kravljim sirom, kruškom, kapare i rikolom, suncokret s senfom i algama te korijen komorača s bademima, limetom i ružičastim paprom.

Restoran Monte u Rovinju, haute kuhinja s kazališnom prezentacijom

Ostajemo u Istri, međutim, selimo se od istočne prema zapadnoj obali Istre do povijesnog grada Rovinja. Rovinj možda znate po tome što je dom Crkve sv. Eufemije, a sada znate Rovinj po tome što imate restoran sa zvijezdama MICHELIN – Restoran Monte. Ovaj gastronomski dragulj skriven je u kamenoj zgradi u kojoj ćete moći uživati ​​u finom obroku okruženi zelenim granama, stvarajući očaravajući vrt dok ćete imati pogled na crkvu svete Eufemije.

Kuhinja restorana Monte opisana je kao kreativna, dok je njezin kuhar Danijel Dekić oduševio inspektore MICHELIN-ovog vodiča svojim jedinstvenim pristupom fine dining. Njegova prezentacija hrane opisana je kao kazališna, dok njegov pristup kuhanja sadrži nove i suvremene tehnike koje će oduševiti svakog ljubitelja hrane. Restoran sadrži tri degustacijska menija, crveni, zeleni i plavi, sa po 6 slijedova u svakom plus jelo za uvod i kraj, dječji jelovnik i mogućnost izrade vlastitog jelovnika kombiniranjem bilo kojeg jela iz tri degustacijska jelovnika . Posebne pohvale dobili su lubin sa sipom, kraljevskim kozicama, algama i cvjetačom, svinjski odojak s lećom i marmeladom od luka te desertu metamorfoza od krušaka.

LD restoran u Korčuli, gdje počinje Put svile …

Gastronomsko putovanje započeli smo u Dalmaciji, te ga završavamo u Dalmaciji na prekrasnom otoku Korčuli s još jednim novim restoranom u crvenom vodiču. Restoran LD smješten je u palači Lešić Dimitri u srcu starog grada Korčule. Kompleks je dizajnirao azijsko-hrvatski tim dizajnera interijera i arhitekata crpeći inspiraciju od Marca Pola, poznatog stanovnika Korčule, za kojeg se vjeruje da je svoja putovanja Putom svile započeo na ovom prekrasnom otoku. Stoga je LD restoran za fine dining u aristokratskom ambijentu i prekrasnom pogledu na more.

 

Kuhinja restorana LD mediteranske je prirode na moderan način koji koristi autohtone sezonske sastojke Korčule. Četvrto izdanje MICHELIN Guide Croatia upozorava da ne propustite brancina, sashimija od plavoperajne tune s guacamolom, kukuruznom panna cottom, trešnjama i krastavcima, janjeće meso s rikotom, janjećim sosom, ljutikom, rikotom i pireom od zelenog graška te čokoladni karamel s preprženim bademima, morskom soli, narančom i šlagom.

Sada ste saznali sve o gurmanskim restoranima u Hrvatskoj čija su kuhinja i dizajn interijera prepoznati kao najbolja mjesta za fine dining te su dobili prestižnu nagradu MICHELIN Star Croatia. Nadamo se da će vam ovo pomoći da donesete informiranu odluku o tome kamo dalje ići na svoj odmor iz snova u Hrvatskoj u Vašoj vječnoj potrazi za kušanjem jedne od najboljih kuhinja na svijetu.

Izvor: adriaticluxuryvillas.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije