Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Gospodarska Komora FBiH pokreće projekat “Covid-19 Business Information Hub”

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 26.1.2022. upriličeno je zvanično predstavljanje projekta „Covid-19 – Business Information Hub”, koji se implementira u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, finansiranog od strane Evropske unije i vlade SR Njemačke.

Cilj projekta „Covid-19 – Business Information Hub” je ublažiti posljedice uzrokovane pandemijom, pružiti podršku malim i srednjim preduzećima prvenstveno iz drvnog i metalnog sektora, ali i svim ostalim sektorima u procesu oporavka, uz jačanje njihovih kompetencija.

Srž projekta „Covid-19 Business Information Hub” temelji se na Help Desk platformi koja se sastoji od više modula. Među njima je modul e-regulacije u okviru kojeg će na jednom mjestu biti objedinjene aktuelne informacije o pandemiji koronavirusa, pridavajući naročitu pažnju uslovima prelaska granica, što je od iznimnog značaja za privrednike. Modul će također pratiti i aktuelnu zakonsku regulativu, te sadržavati niz inovativnih alata poput Covid-19 Hotline broja, te Viber zajednice za informisanje. Modul e-counseling će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima iz drvnog i metalnog sektora besplatne savjetodavne i pravne usluge. Istovremeno putem modula e-learning i networking, mikro, mala i srednja preduzeća ne samo da će imati priliku unaprijediti svoja znanja i vještine o različitim temama potrebnim za poslovanje pod okriljem “novo normalno”, već će imati i priliku za održavanjem online B2B sastanaka i online sajmova. Aktuelne informacije o javnim pozivima domaćih i međunarodnih donatora, Vladinih institucija, i banaka bit će dostupni putem e-finance modula.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH izjavio je kako slogan projekta “EU4BusinessRecovery – Za snažnu domaću ekonomiju”, ujedno potvrđuje sva zalaganja i aktivnosti Privredne/Gospodarske komore FBIH, koja će sada implementacijom projekta “Covid-19 – Business Information Hub”, a  zahvaljujući podršci Evropske unije i vlade SR Njemačke, privrednim subjektima pružiti dodatni niz benefita i inovacija, ali prije svega omogućiti kontinuitet u poslovanju, osnažiti ih i povećati njihovu otpornost u ovim izazovnim vremenima.  

“Covid-19 Business Information Hub je zamišljen da bude inovativna platforma koja će tretirati i dati sve informacije MSP, međunarodnim organizacijama, donatorima i svima onima koje interesuje, a vezane su za zakonsku regulativu i određene mjere u vezi sa situacijom uzrokovanom pandemijom”, naveo je Hodžić.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije