Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Preko 211 mio. KM plasirano iz garantnog fonda FBiH

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa Grancijskog fonda imaju za cilj prvenstveno očuvanje radnih mjesta.  Garancijski fond kojim upravlja Vlada Federacije BiH, a administrira Razvojna banka Federacije BiH, nakon četrnaest mjeseci od uspostavljanja, pokazuje važnost i značaj ovog instrumenta pomoći Vlade Federacije BiH privredi u oporavku i stabilizaciji poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Podržano je 243 kreditnih zahtjeva privrednicima u okviru pet kreditno-garancijskih programa Garancijskog fonda, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 211.395.407,00 KM. Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa Grancijskog fonda imaju za cilj prvenstveno očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, osiguravanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja kroz pokretanje novih poslovnih aktivnosti i rast i razvoj postojećih. Vlada Federacije BiH je kroz ovaj Fond, osigurala ukupno 100 milijuna KM sredstava, koja služe kao primarni izvor za garancije koje Razvojna banka Federacije BiH, u ime Federacije BiH, izdaje komercijalnim bankama, za kredite koje iste odobravaju poduzetnicima tj. krajnjim korisnicima Fonda, dok se dodatna sredstva Fonda osiguravaju i kroz administriranje. Iskorištenost Fonda je značajna za proteklih 14 mjeseci, te ukoliko se nastavi ovom dinamikom do kraja 2022. godine, iskorištenost garancijskog potencijala koji je peterostruko veći od sredstava Fonda, tj. sredstva koja će biti plasirana privredi Federacije pod povoljnim uslovima, uz dodatne olakšice i subvencije Vlade Federacije BiH će biti cca 400 milijuna KM, što apsolutno dokazuje kvalitetu i potrebu ove mjere od strane Vlade Federacije BiH.

Svi podaci vezani za Fond, korisnike i krajnje korisnike Fonda dostupni su na web stranici Razvojne banke Federacije BiH. 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije