Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Profesionalni rizik – 5 razloga zašto biste ga trebali preuzeti

Ako želite nešto što nikada niste imali, morate učiniti nešto što nikada niste učinili. Za mnoge ljude to znači riskirati – u karijeri. Ipak, prečesto se ljudi, zbog straha, opiru promjenama. 

Strah je moćna, ali podmukla emocija. A tijekom globalne pandemije, njezini učinci su dodatno uvećani. Strah se često maskira kao ogrtač zaštite, sprječavajući nas da napravim stvari koje bi nam mogle naškoditi. No, ponekad prava šteta zapravo proizlazi iz neaktivnosti koju strah omogućuje, posebno u vezi s profesionalnom karijerom.

Strah je lažljivac, uništava naše samopouzdanje, tjera nas da vjerujemo da je bolje da ne pokušavamo nove stvari ili ne poduzmemo daljnje korake. Stoga izbjegavamo one stvari zbog kojih nam je neugodno i zato nema rasta. Prije ili kasnije, taj oprez i oni strahovi koji nas sprječavaju da se ozlijedimo stagniraju nas, zaustavljajući naš napredak.

Da biste dobili ono što želite, morate naučiti prevazići svoj strah. Forbes donosi pet razloga zašto biste trebali preuzeti taj profesionalni rizik:

1.     Pomoći će vam prevazići uvjerenja koja ograničavaju

Svatko od nas, u nekom trenutku, ima užasne noćne more sumnje u sebe, pogotovo onda kada nam je istinski stalo do ishoda. Bojimo se kada radimo one stvari koje cijenimo i kojima pridajemo veliku važnost kao što su promocija, stjecanje novog klijenta ili pokretanje vlastitog posla. Toliko se bojimo da ih možda nikada nećemo ni pokušati napraviti jer pogrešno vjerujemo u ograničavajuća uvjerenja poput “napravit ću budalu od sebe” ili “nikad ne bih mogao biti uspješan”.

Ali upravo djelovanje je protuotrov za takva razmišljanja. Nakon što se usudite preuzeti taj profesionalni rizik, počet ćete odbacivati ona ograničavajuća uvjerenja jer ćete vidjeti da su bila neutemeljena. Često je ono što smo zamislili u svojim glavama daleko gore od bilo kojeg stvarnog ishoda. Prema Brené Brown, možete odabrati hrabrost ili udobnost, ali ne možete imati oboje u isto vrijeme; riskirajte.

2.     Otvorit će vam se put prema novim ljudima, prilikama i mogućnostima

Čitav novi svijet otvara vam se kada se odlučite „pomaknuti s mjesta“. Rizik znači promjenu, koja ponekad bude loše ocijenjena jer se na nju često gleda kao izlazak iz zone komfora. Kada se jedna stvar promijeni, druge obično slijede njen primjer. Ali ako to preokrenete, vidjet ćete da je promjena zapravo antiteza statusu quo. Promjena protresa stvari i udahnjuje novi život starim metodama i rutinama. Susrećemo nove ljude, a s njima i nove prilike. Prisiljeni smo izaći iz kolotečina u kojima možda i ne znamo da smo bili, gledati na stvari drugačije, iz nove perspektive. Radi se o našem predviđanju onoga što je moguće.

Promjena

3.     Steći ćete dragocjeno iskustvo

Izazvati sebe da napustite svoju zonu komfora pomaže vam da raširite krila i steknete nove vještine, novo iskustvo i samopouzdanje. Za skupljanje hrabrosti da krenete sami, za vježbu možete volonterski voditi edukativni webinar ili ponuditi svome šefu sastavljanje novog poslovnog prijedloga.

Još uvijek niste sigurni hoćete li riskirati? Zapitajte se približava li vas ono što radite danas onome gdje želite biti sutra. Kao što je veliki hokejaški velikan Wayne Gretzky rekao: “Promašuješ 100% udaraca koje ne izvedeš”. Čak i ako ne ispunite ono što ste zacrtali, i dalje ćete biti bogati iskustvom koje ste stekli na tom putu.

4.     Požalit ćete ako to ne učinite

U svojoj novoj knjizi, The Power of Regret: How Looking Backward Moves Us Forward, Dan Pink je podijelio da je među 16.000 odgovora na njegovo istraživanje o žaljenju, zajednička nit bilo žaljenje ljudi što nisu dovoljno odvažni u svojim karijerama, bilo da je to ostanak na ne inspirativnom poslu umjesto pokretanja novoga ili „igranja na sigurno“ u profesionalnoj karijeri. Pink naziva “žaljenjem zbog nedostatka hrabrosti” vrijeme kada odlučimo ne riskirati jer se promjena o kojoj razmišljamo čini prevelika, ometajuća, izazovna ili teška. Ali “na kraju nas izbor uznemiri protučinjenicom u kojoj smo bili odvažniji i, posljedično, ispunjeniji“, rekao je Pink.

Usudite se preuzeti rizik

5.     Akcija rađa više akcije

Kada odlučite napraviti iskorak, zapravo činite prvi korak prema svome rastu. A zanimljivo u vezi s akcijom je to što rađa još više akcije. Jednom kada počnete, gradite momentum i skloniji ste ga nastaviti. Djelovanje je osnažujuće i zarazno; nedjelovanje rađa stagnaciju.

Ako ste još uvijek u nedoumici hoćete li preuzeti taj profesionalni rizik ili ne, obratite pažnju na riječi Zig Ziglara: “Postoje tri C-a u životu: izbor (engl. Choice), prilika (engl. Chance), promjena (engl. Change). Morate odabrati da sebi date priliku ili se vaš život nikada neće promijeniti.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije