Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

5 stvari koje se mijenjaju kada dođete na rukovodeću poziciju

Kada budete promaknuti iz uloge suradnika na rukovodeću poziciju, vaš će posao doživjeti neke temeljne promjene, kako u praktičnom svakodnevnom smislu, tako i u smislu emocionalnog i psihološkog utjecaja.

Da biste napravili uspješan prijelaz, morat ćete se u skladu s tim i prilagoditi. To će zahtijevati promjenu vašeg fokusa i načina razmišljanja, kao i predanost usvajanju disciplina vođenja koje će unaprijediti vaš uspjeh.

Što će se točno promijeniti? HBR se osvrnuo na  pet ključnih područja:

1)    Vaši prijatelji više nisu vaši prijatelji.

Ako ste unaprijeđeni da vodite tim čiji ste dio nekada bili, možda će biti potrebno ponovno uspostavljanje odnosa. Učinkovito vodstvo zahtijeva ravnopravnost u ophođenju prema svakom članu tima. Favoriziranje (na bilo kojoj osnovi) narušit će motivaciju i predanost vašeg tima. Osnovno pravilo je biti prijateljski raspoložen, a ne biti prijatelj sa svojim ljudima. To može zahtijevati od vas da postavite profesionalnu distancu između sebe i određenih članova tima.

2)    Dužni ste brinuti se.

Nekada ste bili odgovorni samo za svoje ponašanje i svoj učinak. Sada se ta odgovornost proteže na svakog pojedinca u vašem timu. To znači da morate osigurati jasne ciljeve svojim ljudima; zaštititi njihovu tjelesnu i psihičku dobrobit; dati im jasne povratne informacije i pravi smjer. Također zahtijeva ravnotežu — kompromis između interesa pojedinca i interesa organizacije.

3)    Povjereno vam je upravljanje resursima.

Kao voditelj, vi upravljate resursima svoje organizacije – ljudima, novcem i imovinom. Revnost menadžera zahtijeva da svaka odluka koju donese optimizira resurse koji su mu povjereni. Ovo upravljanje mora imati prednost nad vlastitom popularnošću, strahom i vlastitim interesom: ako učinite ispravnu stvar za svoju organizaciju, i ona će u konačnici učiniti ispravnu stvar za vas.

4)     Morate doprinijeti u potpunosti.

Pridruživanje voditeljskom timu daje vam pravo glasa, što predstavlja oboje – i priliku i obvezu. Ne samo da ste odgovorni za rezultate svog vlastitog tima, već i za doprinos kolektivnoj vrijednosti koju pruža voditeljski tim čiji ste dio. Veliki lideri nastoje optimizirati ukupnu vrijednost koju isporučuje šira grupa, čak i na štetu vlastitog rada.

5)     Morate se uskladiti sa planom višeg menadžmenta.

Kao individualni suradnik, možete imati luksuz da možete kritizirati odluke koje je donio netko iznad vas. Kao vođa, nemate taj luksuz. Morate podržati ciljeve generalnog direktora i izvršnog tima. To ne znači da nikada ne možete pitati “kako” ili “zašto”, ali u konačnici – plaćeni ste da izvršite i ispunite plan menadžmenta – slagali se vi s tim ili ne. Ako nastavite rasti i napredovati na više razine, imat ćete priliku utjecati na plan.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije