Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Normalizacija turističkih putovanja do 2024. godine

Sklonost putovanjima duljim od deset noćenja porasla je 38% u odnosu na prije, a udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste za 31%. Europa je prošlu godinu završila sa 62 posto međunarodnih putovanja u odnosu na posljednju godinu prije pandemije. Za 2022. Europska komisija putovanja (ETC), na temelju najnovijeg izdanja tromjesečnog izvješća “European Tourism Trends & Prospects’” predviđa daljnji oporavak i prognozira da će dolasci zaostajati 20 posto u odnosu na 2019. Omikron kvari optimističnije scenarije za međunarodna putovanja, a dosta je naškodio europskom sektoru putovanja i u posljednjim mjesecima 2021. Deseci tisuća komercijalnih letova diljem Europe otkazani su tijekom božićnog razdoblja zbog nedostatka osoblja pa su gubici zrakoplovnih prijevoznika u prošloj godini narasli na 18,5 milijardi eura.

Ryanair ilustracija
Ryanair ilustracija

Europska su se odredišta, pritom, lani oporavljala po različitim stopama. Hrvatska, Francuska i Monako prošli su s ponajmanjim minusima, dok ponajveći pad turističkog prometa, koji doseže i do 80 posto, trpe Finska, Češka, Latvija, Estonija, Slovačka i Litva. Iako se očekuje da će omikron ugušiti oporavak europskog turističkog sektora u prvom tromjesečju 2022., izgledi za putovanja za ovu godinu u cjelini ostaju pozitivni neovisno o tome što mnogi Europljani i dalje oklijevaju s rezervacijama, posebice s rezervacijama putovanja tijekom prve polovice ove godine. Obeshrabrila su ih novouvedena ograničenja i zahtjevi, čak i za cijepljene ili oporavljene putnike, a želju za putovanjima potkopavaju i različiti pogledi na razdoblje valjanosti EU digitalnog COVID certifikata za nacionalnu upotrebu. Sve u svemu, očito je da će i turističku 2022. snažno obilježiti last minute turistička potražnja, a u ETC-u ocjenjuju kako se inozemna putovanja, za razliku od domaćih koja bi u ovoj godini mogla postaviti i nove rekorde, neće u potpunosti oporaviti prije 2024. Kako god, oko 61% Europljana ipak s optimizmom gleda na mogućnost da nekamo otputuju tijekom prve polovice godine, s tim da većina za planiranje uzima više vremena nego ikad prije.

Turizam prije pandemije -ilustracija
Turizam prije pandemije -ilustracija

Dok, recimo, četvero od deset Europljana već manje-više zna kamo bi željelo putovati, samo ih je 19 posto djelomično rezerviralo prijevoz ili smještaj za svoje sljedeće putovanje. Dobra je vijest da, uz sav oprez i ograde oko toga kada i kamo na odmor, Europljani ove godine planiraju na putovanju ostati dulje i potrošiti više. Sklonost putovanjima duljim od deset noćenja porasla je 38% u odnosu na prije, a udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste za 31%. S rezervacijama se, inače, oklijeva u nadi da će kasnije putovanje pružiti više slobode i mobilnosti, a od domaćina se očekuje razumna ravnoteža između mjera zaštite od COVID-19 i mogućnosti da se tijekom putovanja gost opusti i uživa.

izvor: vecernji.hr

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije