Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Buffett: Zadnje što želite učiniti je zadržati gotovinu tijekom rata

Poznati investitor Warren Buffett upozorio je na gomilanje gotovine i kupnju zlata ili bitcoina kada izbije rat, jer smatra da je ulaganje u tvrtke i njihove dionice najbolji način za dugoročno bogatstvo.

Investitor milijarder i izvršni direktor Berkshire Hathawaya rekao je za CNBC u ožujku 2014. da ga ruska invazija na Ukrajinu u to vrijeme neće potaknuti na prodaju dionica.

“Ako su dionice jeftinije, vjerojatnije je da ću ih kupiti”, rekao je komentirajući činjenicu da je dionica koju je aktivno kupovao pojeftinila. Investitor je dodao da ih neće unovčiti čak ni ako sukob eskalira u novi Hladni ili Treći svjetski rat.

“Pa, ako mi kažete da će se sve to dogoditi, i dalje ću kupovati dionice”, rekao je.

Kako je rekao, s vremenom ćete u nešto uložiti svoj novac

“Jedino u što možete biti sigurni je da ako krenemo u vrlo veliki rat – onda će vrijednost novca pasti”, dodao je.
“Mislim, to se dogodilo u gotovo svakom ratu kojeg se sjećam”, nastavio je Buffett. “Dakle, zadnja stvar koju želite učiniti je zadržati gotovinu tijekom rata.”

Buffett, koji je ranije rekao da izbjegava poslovati u Rusiji nakon što je tamo naišao na probleme, naglasio je da je američko tržište dionica raslo tijekom Drugog svjetskog rata i raslo s vremenom.

“Američke tvrtke će vrijediti više novca. Dolari će vrijediti manje, tako da vaš novac neće rasti u vrijednosti”, dodao je.

Klađenje na Ameriku

Buffett je svoje prve dionice kupio s 11 godina u proljeće 1942., kada su SAD pretrpjele velike gubitke u Drugom svjetskom ratu, prisjetio se u svom pismu dioničara iz 2018.

Svoju ušteđevinu od 115 dolara zamijenio je za tri dionice Cities Servicea. Da je besplatno uložio taj iznos u indeksni fond S&P 500 i reinvestirao sve dividende, rekao je, do 2019. vrijedio bi 607.000 dolara – 5.288 puta dobit.

Nasuprot tome, rekao je, da se uspaničio i kupio zlato u vrijednosti od 115 dolara, njegova bi vrijednost porasla na samo 4.200 dolara.

“Sve što ste trebali učiniti je zaključiti da će Amerika proći dobro na vrijeme, da ćemo prevladati trenutne poteškoće”, rekao je na Godišnjoj generalnoj skupštini Berkshirea 2018. o ulaganju u indeksni fond iz 1942. godine.

“Niste morali birati dobitne dionice”, nastavio je. “Nisi morao birati vrijeme za pobjedu ili nešto slično. U osnovi, samo ste morali donijeti jednu odluku da uložite u svoj život.”

Buffett je ponovio svoju vjeru u američku dugoročnu perspektivu tijekom sastanka s dioničarima 2020. godine.

“U to sam se uvjerio u Drugom svjetskom ratu. U to sam se uvjerio tijekom kubanske raketne krize, 11. rujna, financijske krize – da u osnovi ništa ne može zaustaviti Ameriku”, rekao je i dodao: “Suočili smo se s težim problemima i američko čudo, američka magija, uvijek je pobijedio. i on će to učiniti opet.”

Buffett je priznao da su građanski rat, Velika depresija i pandemija COVID-19 poremetili napredak SAD-a, ali je ustvrdio da zemlja uvijek ide naprijed. “On se nikada ne kladi protiv Amerike”, rekao je.

Izvor:Bankar.me

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije