Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Pad svjetskih burzi

Na Wall Street-u su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, nakon oštrih sankcija Zapada protiv Rusije, a trgovalo se nesigurno dok su ulagači pratili vijesti o ratu u Ukrajini. Dow Jones oslabio je 166 bodova ili 0,49 posto, na 33.892 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 4.373 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,41 posto, na 13.751 bod.

Dow Jones - trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)
Dow Jones – trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)

Pod pritiskom su se našle dionice banaka koje su najviše poslovno izložene u Rusiji, jer se ulagači plaše poremećaja nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sustava SWIFT. Jučer je tečaj ruske valute prema dolaru potonuo na rekordno niske razine, dok je ruska središnja banka drastično povećala kamatne stope s 9,5 na 20 posto i oslobodila poslovnim bankama dio obveznih rezervi kako bi održala likvidnost na financijskim tržištima.

Nasdaq - trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)
Nasdaq – trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)

U međuvremenu, rat u Ukrajini nastavlja se oko glavnog grada Kijeva i drugih velikih gradova, gdje su ruske trupe naišle na snažan otpor. „Invazija Rusije na Ukrajinu sama po sebi dugoročno ne bi trebala biti čeoni vjetar za američke dionice. No, kratkoročno mogla bi znatno pritisnuti tržište”, kaže Sylvia Jablonski, direktorica u fondu Defiance. Među dobitnicama su se jučer našle dionice naftnih kompanija, zahvaljujući rastu cijena ‘crnog zlata’.

S&P 500 - trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)
S&P 500 – trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)

Uz to, porasle su cijene dionica proizvođača oružja, kao što su Raytheon Technologies, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman. Pogoršanje geopolitičke krize dodatno je posljednjih tjedana zabrinulo ulagače, ionako zabrinute zbog visoke inflacije i predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke. U cijeloj veljači sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu pala su više od 3 posto. Zbog toga su u prva dva mjeseca ove godine S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili najveći dvomjesečni pad od kolapsa tržišta na početku koronakrize u ožujku 2020. godine.

Londonski FTSE - trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)
Londonski FTSE – trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 7.458 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,73 posto, na 14.461 bod, a pariški CAC 1,39 posto, na 6.658 bodova.

Frankfurtski DAX - trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)
Frankfurtski DAX – trend posljednjih mjesec dana (izvor: yahoo finance)

izvor: index / Yahoo finance

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije