Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Detalji Bidenove izvršne uredbe o digitalnoj imovini

Izjava američke ministrice financija Janet Yellen o izvršnoj uredbi američkog predsjednika Joe Bidena o digitalnoj imovini poziva na dodatno ulaganje napora za podršku inovacijama uz rješavanje rizika industrije.

Yellenina izjava očito je objavljena greškom te je vrlo brzo uklonjena, no sve je sačuvano i dostupno na stranici archive.org. Prema onome što je napisala, uredba će zahtijevati “koordiniran i sveobuhvatan pristup politici digitalne imovine”.

U izjavi ministrice stoji da bi izvršna uredba mogla “rezultirati značajnim dobrobitima za naciju, potrošače i poduzeća”. Također će se baviti rizicima povezanim s nezakonitim financiranjem, zaštitom potrošača i ulagača te spriječiti prijetnje financijskom sustavu i širem gospodarstvu.

Bijela kuća predsjednika Bidena od siječnja radi na izvršnoj uredbi o digitalnoj imovini koja bi trebala po prvi puta ponuditi zakonodavni, ekonomski i sigurnosni okvir za razvoj industrije digitalnih valuta i kriptoimovine.

Kako bi pomogle američkom Ministarstvu financija, druge agencije će surađivati u izradi izvješća “o budućnosti novca i platnih sustava” kako bi se “promicali čvrsti standardi i jednaki uvjeti igre”.

Ministarstvo financija također će sazvati Nadzorni odbor za financijsku stabilnost kako bi utvrdio postoje li “odgovarajuće zaštitne mjere”. Ovi napori doprinijet će tekućem radu za koji je Yellen rekla da je njezin odjel već poduzeo s Federalnom korporacijom za osiguranje depozita (FDIC) i Uredom valutnog kontrolora (OCC) u vezi sa stable coinovima.

Liderska uloga Sjedinjenih Država

U izjavi se sugerira da bi izvršna naredba mogla imati globalne implikacije jer će se “raditi s međunarodnim partnerima na promicanju čvrstih standarda i jednakih uvjeta”.

Yellen je također istaknula da će ministarstvo nastaviti raditi sa skupinama za zaštitu ulagača i raznim stručnjacima:

“Ministarstvo financija radit će na promicanju pravednijeg, inkluzivnijeg i učinkovitijeg financijskog sustava, nadograđujući se na naš rad na borbi protiv nezakonitog financiranja i sprječavanju rizika za financijsku stabilnost i nacionalnu sigurnost”.

Bijela kuća želi osigurati da Sjedinjene Države zadrže lidersku ulogu i u svijetu decentralizirane digitalne ekonomije, kakvu obećavaju blockchain tehnologije i web3.

Pitanje je hoće li se ovom Izvršnom uredbom postaviti rani temelji za izdavanje američke digitalne valute iza koje će stajati Sustav federalnih rezervi (FED).

Za očekivati je da će Bidenova uredba unijeti potpuno novu dinamiku u volatilni svijet kriptovaluta. Neki u njoj vide prve znakove stvaranja potpuno nove digitalne infrastrukture budućnosti, no mnogi strahuju od neminovne regulacije tržišta koja bi mogla limitirati potencijal rasta i razvoja kriptovaluta, blockchaina, web3 servisa i drugih tehnologija.

Izvor: crobitcoin.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije