Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Velika Britanija uvela sankcije ruskim oligarsima

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovich sankcioniran je od strane britanske vlade kao dio odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi BBC.

On je jedan od sedam oligarha koji su pogođeni novim sankcijama, a koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Na popisu su i milijarderi Igor Sechin i Oleg Deripaska, koji se smatraju saveznicima Vladimira Putina.

Premijer Boris Johnson rekao je da “ne može biti sigurnih utočišta” za one koji su podržali invaziju. “Današnje sankcije posljednji su korak u nepokolebljivoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskom narodu. Bit ćemo nemilosrdni u progonu onih koji omogućuju ubijanje civila, uništavanje bolnica i nezakonitu okupaciju suverenih saveznika”, rekao je Johnson.

Britanska vlada bila je pod pritiskom da sankcionira gospodina Abramovicha, koji je rekao da je donio “tešku odluku” o prodaji nogometnog kluba Chelsea ranije ovog mjeseca.

Nogometni klub je među imovinom koja je zamrznuta u sklopu sankcija protiv gospodina Abramovicha i prodaja kluba je sada na čekanju. Vlada je rekla da će izdati posebnu licencu koja omogućuje plaćanje osoblja i sudjelovanje na utakmicama onima koji već imaju ulaznice. Vlasnici sezonskih ulaznica i dalje mogu posjetiti utakmice za koje imaju ulaznice, ali klub više ne može prodavati ulaznice za utakmice. Fan shop kluba biti će zatvoren.

Gospodin Abramovich (55) navodno ima jake veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je on opovrgao. Britanska vlada navodi kako je Abramovich, čija se neto vrijednost procjenjuje na 9,4 milijarde funti, “jedan od rijetkih oligarha iz 1990-ih koji su ostali istaknuti pod Putinom”.

Gospodin Abramovich ima udjele u Evrazu i Norilsk Nickelu. 73% udjela u ruskoj naftnoj tvrtki Sibneft prodao je 2005. godine državnom plinskom titanu Gazpromu za 9,87 milijardi funti.

Dok sankcije protiv njega dovode u sumnju budućnost nogometnog kluba Chelsea, ministri su nastojali uvjeriti klub kako neće biti “nepotrebno oštećen”.

Ministrica kulture Nadine Dorries rekla je na Twitteru da je prioritet pozivanje na odgovornost onih koji su “omogućili Putinovov režim”. “Znam da ovo donosi određenu neizvjesnost, ali vlada će surađivati ​​s ligom i klubovima kako bi se nogomet nastavio, a pritom će osigurati da sankcije pogode one kojima su namijenjene”, napisala je.

Putinov najuži krug

Velika Britanija i njezini zapadni saveznici pojačavaju sankcije protiv pojedinaca i tvrtki povezanih s predsjednikom Putinom otkako je 24. veljače pokrenuta invazija na Ukrajinu.

Britanska je vlada rekla da su sankcije koje su od danas uvedene za “sedam najbogatijih i najutjecajnijih ruskih oligarha” dio “nastojanja Ujedinjenog Kraljevstva da izolira Putina i one oko njega”.

Među sankcioniranima je i Oleg Deripaska, vodeći industrijalac koji je imao veze s britanskim političarima.

Nekoć jedan od najbogatijih ljudi povezanih s predsjednikom Putinom, gospodin Deripaska je zaradio milijarde od svog udjela u ruskoj aluminijskoj industriji, uključujući EN+ Group, a ima i višemilijunski portfelj nekretnina u Velikoj Britaniji.

Prema Foreign Officeu, njegova se neto vrijednost sada procjenjuje na dvije milijarde funti, a podvrgnut je američkim sankcijama od 2018. Za razliku od drugih ruskih oligarha koji su do sada šutjeli o ratu u Ukrajini, Deripaska je u „tweetu“ pozvao na “mir što je prije moguće”.

Igor Sechin je još jedan bogati poslovni čovjek za kojeg se tvrdi da ima duboke veze s predsjednikom Putinom. Proglašen za Putinovu desnu ruku u Ujedinjenom Kraljevstvu, gospodin Sechin je radio s predsjednikom dok je bio gradonačelnik Sankt Peterburga 1990-ih godina. Glavni je izvršni direktor Rosnjefta, ruske državne naftne kompanije, a sankcionirali su ga SAD i EU.

Ostali sankcionirani su:

  • Andrej Kostin, predsjednik VTB banke
  • Alexei Miller, glavni izvršni direktor energetske tvrtke Gazprom
  • Nikolaj Tokarev, predsjednik ruske državne plinovodne tvrtke Transneft
  • Dmitrij Lebedev, predsjednik upravnog odbora Bank Rossiya

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je vlada ciljala na oligarhe kako bi “pojačali pritisak na Putinov režim i ugušili sredstva njegovom brutalnom ratnom stroju“. Rekla je: “S obzirom na svoje bliske veze s Putinom, oni su suučesnici u njegovoj agresiji. Krv ukrajinskog naroda je na njihovim rukama. Trebali bi se stidjeti”.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije