Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Cijena građevinskog materijala nastavlja s rastom u BiH

Građevinski materijal na području BiH ovih je dana dodatno poskupio, a trend rasta cijena ovih proizvoda bi u narednom periodu mogao biti još veći. Kako kažu sugovornici Nezavisnih novina, neki od razloga viših cijena ovih proizvoda su pandemija virusa korona, rast cijena nafte kao sirovine i goriva za transport ovih proizvoda, te kriza u Ukrajini.
Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne novine” da je poskupljenje građevinskog materijala krenulo početkom prošle godine.
Trend poskupljenja i nestašice nastavljen je tokom čitave godine i u velikoj mjeri usporio je rast građevinskog sektora, ali je kontinuirano snabdijevanje u proteklih par mjeseci bilo osigurano. Prethodnih dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, a u najvećoj mjeri željeza, kojeg je i jako teško nabaviti“, naglasio je Petrović. Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, kao jedan od osnovnih razloga, navode povećanje troškova proizvodnje, na koje utiče povećanje cijena sirovina na tržištu.
Osnovni razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte kao sirovine i kao goriva za transport, kriza u Ukrajini, kao i rast potražnje, zbog povećanog volumena gradnje“, naveo je Petrović.

Građevisnki materijal - ilustracija
Građevisnki materijal – ilustracija

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, kazao je da su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije virusa korona, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja transporta, ali i cijene goriva.
Ovo sve čini udar na gospodarstvenike u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalnoj industriji se nabavljaju vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će ovo morati posmatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za privredu“, smatra Jašarspahić.
Istakao je da u BiH treba da se razmatraju iskustva domaćih kompanija koje su u direktnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača ovih proizvoda kako bi se vidjelo šta je moguće da se uradi da se budžeti ne ugroze, ali i kompanije zadrže na nekom nivou kao i prije pandemije. “Potrebno je učiniti sve da se taj trend rasta izvoza iz BiH u odnosu na godine prije zadrži, a to je moguće jedino uz pravovremene mjere poticaja, koje će ublažiti udare koje gospodarstvenici imaju. Gospodarstvenici se moraju spasiti, jer se tako svi spašavaju“, rekao je Jašarspahić.

Miloš Vidić iz firme “Komerc Mali” iz Prnjavora, rekao je da će narednih dana biti povećane cijene željeza i čelika u ovoj firmi, te da tek treba da formiraju nove cijene.
“Prvo će cijene proizvoda od željeza i čelika biti veće za sigurno 20 posto, a bojim se da će u narednom periodu biti i dosta više cijene. Najveći uzrok povećanja cijena je pandemija virusa korona, koja je sve ostalo uzrokovala. Ako računamo ovih 20 posto, cijene proizvoda od željeza i čelika će od početka pandemije 2020. godine biti veće za oko 70 do 80 posto”, naglasio je Vidić.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije