Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Leumi, najveća izraelska banka, omogućila je kripto trgovanje

Kako javlja Reuters, a prenosi kripto.ba, Leumi, najveća bankarska institucija u Izraelu, omogućila je kripto trgovanje. Ovo je prva banka koja je u ovoj državi omogućila svojim klijentima pristup ovoj vrsti sredstava, a klijenti mogu da trguju Bitcoin i Ethereum.
Da bi svojim klijentima omogućili ove usluge, banka će koristiti svoju digitalnu platformu Pepper Invest. Ova finansijska institucija je ušla u partnerstvo sa Paxos-om, američkom blockchain kompanijom. U ovom trenutku, korisnici ove banke mogu kupiti, prodati i posjedovati Bitcoin i Ethereum, uz minimalne transakcije od 15,49 dolara. Reuters je prenio citat dodatnih prednosti korištenja ove usluge:
Pepper će prikupljati poreze prema smjernicama izraelske poreske vlasti, tako da korisnici neće morati da razmišljaju o poreskim komplikacijama.

Ova usluga trenutno čeka odobrenje od izraelskog regulatora. Dakle, banka tek treba da objavi zvanični datum početka pružanja ove usluge. Prema ovom izvještaju, Leumi pokreće ove usluge da bi izbjegli poreske probleme kroz kripto trgovanje, uključujući i potrebu za preuzimanje i održavanje digitalnog novčanika. Oni predlažu korisnicima da čuvaju svoje privatne šifre za Bitcoin i Ethereum, jer na taj način ne bi ustupili previše moći finansijskoj instituciji. Banka bi mogla utvrditi kada i zašto bi korisnikova sredstva mogla biti zaključana. Stoga, ova nova usluga izgleda manje efikasna nego jednostavno držanje Bitcoina ili Ethereuma na digitalnom novčaniku, koji je u posjedstvu korisnika.

Leumi Banka Izrael
Leumi Banka Izrael

Međutim, kao što možete vidjeti ispod, Pepper aplikacija će omogućiti korisnicima da investiraju u digitalna sredstva, kao i u akcije javnih kompanija. Slično kao i Robinhood, TradeFi američka aplikacija koja nudi slične mogućnosti, korisnici će moći kupiti akcije Applea, Amazona ali i mnoge druge. Izvještaj kompanije Globes, ukazuje na to da je ova banka odabrala Paxos jer je podložan visokom nivou kontrole od strane američkih vlasti. Ova kompanija posjeduje nekoliko licenci za rad sa Bitcoinom, altcoinima i blockchain tehnologijom.

Od njenog osnivanja 2021. godine, kompanija je uspjela usposlovati partnerstva sa PayPal-om, Revolut-om i Bank of America, prenio je Globes. Paxos upravlja sredstvima od preko 20 biliona dolara.
Uri Natan, izvršni direktor Paxos-a, povodom njihove saradnje sa Leumi bankom izjavio je za Globes sledeće: „Ponosni smo što smo mi prvi u bankarskom sistemu Izraela i jedni smo od rijetkih, u cijelom svijetu, jer možemo ponuditi svojim klijentima trgovanje kriptovalutama na jednostavan, bezbijedan i pouzdan način, bez potrebe za preuzimanje novčanika i bez potrebe da imaju posla sa poreskim vlastima. Ovo totalno mijenja stvari i otvara prozor našim klijentima u novi svijet investicija i budućnosti bankarstva.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije