Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Biste li kupili vino u aluminijskoj boci?

Ako mislite da su vinske boce s aluminijskim čepom na navoj kontraverzne, šta biste tek rekli na bocu u potpunosti izrađenu od aluminija?

Bordeaux, regija poznata po proizvodnji cabernet sauvignona i merlota, često se smatra najboljom vinskom regijom na svijetu. Ali ako želite najskuplje vino na svijetu, morate se uputiti na istok Francuske u Burgundiju, dom Romanée-Conti. Općenito, burgundska vina poznata su po apsurdnim visokim cijenama. A evo sada jednog nevjerojatnog  pitanja: biste li bili voljni kupiti skupi burgundac pakiran u potpuno aluminijsku bocu?

CCL Container – tvrtka koja sebe naziva “vodećim sjevernoameričkim proizvođačem ambalaže od ekstrudiranog aluminija za široku paletu proizvoda” – nedavno je objavio da su svom portfelju dodali novu aluminijsku bocu za vino u obliku karakterističnom za burgundac. Tvrtka kaže da su ove metalne boce “prve takve vrste” s promjerom od 76 centimetara.

CCL Container ističe mnoge prednosti pakiranja u odnosu na tradicionalne staklene boce. Ove se aluminijske boce “zatvaraju s čepom s navojem koji može duže zadržati vino svježim”, a budući da “navoj u čepu ne sadrži plastiku, cijeli spremnik, izrađen od aluminija, može se 100 posto reciklirati”, kažu iz tvrtke . Aluminijske boce su lakše, što ih čini jeftinijim za otpremu, a također je manja vjerojatnost da će se razbiti. CCL dodaje: “S većom toplinskom vodljivošću i zadržavanjem hladnoće od stakla i plastike, aluminijske se boce brzo hlade i ostaju hladnije dulje vrijeme.” Osim toga, aluminij omogućuje elemente dizajna na cijeloj boci, a ne samo na etiketi, kako bi se ove već jedinstvene boce još više istaknule.

Aluminijske vinske boce – ilustracija; Izvor: Food & Wine

Jesu li proizvođači i potrošači spremni za ovu inovaciju?

No, u vrijeme kada čak i odabir između klasičnog čepa izrađenog od pluta i čepa na navoj i dalje izaziva gomilu rasprava, jesu li potrošači spremni za bocu u obliku burgundca koja je, ne samo zatvorena čepom na navoj, nego je i u potpunosti aluminijska?

Kimberly Kizer, potpredsjednica prodaje CCL-a, priznala je ovaj problem, ali je ukazala na priliku. “Vinska industrija je prožeta tradicijom koja datira tisućama godina unatrag, ali mnogi brendovi i vinopije traže inovacije”, rekla je. “Nova aluminijska boca vina pruža najbolje od svih svjetova u smislu kvalitete, svježine, održivosti i jedinstvenih mogućnosti brendiranja.”

Naravno, samo zato što se nešto može napraviti ne znači da će vinari – osobito oni u vrlo tradicionalnoj vinskoj regiji poput Burgundije – pristati da to i koriste. U najavi svog proizvoda, CLL Containers samo kaže da se tvrtka “raduje” partnerstvu s vinarijama, ali je zapravo glasnogovornik tvrtke priznao je da još nisu proizveli boce vina od 0,75 litara bilo koje vrste za bilo kojeg kupca.

Ipak, uvijek postoji prvi za sve, a biti prvi brend koji ih prodaje u maloprodaji sigurno bi mogao privući pozornost ljudi. Međutim, vjerojatno je pretpostaviti da se Romanée-Conti još neće prijaviti za korištenje aluminijskih boca.

Izvor: Food & WIne

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije