Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Tematska diskusija – Poduzetnicama je potrebno poticajnije poslovno okruženje

Zaključci tematske diskusije “Podrška poduzetništvu žena u BiH: Kreiranje poticajnog okruženja”, koja je održana danas u Sarajevu.

Različiti pristupi osiguravanju financija dostupni su poduzetnicama u Bosni i Hercegovini, uključujući tradicionalne financijske instrumente i alternativne izvore financiranja. Međutim, još uvijek postoji potreba za poticajnijim poslovnim okruženjem koje će ženama omogućiti da ostvare puni poduzetnički potencijal.

Ovo je bio jedan od zaključaka na posljednjoj u seriji od tri tematske diskusije “Podrška poduzetništvu žena u BiH: Kreiranje poticajnog okruženja”, koja je održana danas u Sarajevu.

Eksperti, donositelji odluka i relevantni akteri razgovarali su o trenutnom stanju i dostupnosti financijske podrške poduzetnicama, kako bi ustanovili područja poboljšanja i šta je moguće učiniti kroz zajedničke napore.

– Ekonomsko osnaživanje žena u BiH je u interesu svih nas. Znamo da još postoji mnogo prepreka, što znači da žene nisu jednako zastupljene u poduzetničkom svijetu. Partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i UN Women ima za cilj adresirati upravo ove prepreke. Današnje diskusije dijelom su kontinuiranog pristupa kreiranja boljeg okruženja za poduzetnice, što je važan element napretka ka pravednijoj i inkluzivnijoj BiH – rekao je šef Fonda za dobro upravljanje Britanske ambasade u Sarajevu Tom Barrie.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders je naveo da je ekonomsko osnaživanje žena u samom centru uloge žena u društvu.

– Kroz ove tematske dijaloge, kreiramo pristup koji će rezultirati znanjem, idejama, inovacijom i savjetima u oblasti politika. Radujemo se vidjeti kako će ova inicijativa rasti i biti dijelom osiguravanja da politike i prakse bolje podržavaju biznise koje vode žene u Bosni i Hercegovini – kazao je Saunders.

Nakon uvodnih riječi, Goran Dodig, voditelj finansija pri Intera Tech Parku, nevladinoj organizaciji koja promovira i podržava razvoj biznisa u Hercegovini, obratio se prisutnima putem Zooma, te pružio uvid u trenutno stanje i dostupnost financijske podrške poduzetnicama.

Tradicionalni i alternativni izvori financiranja za poduzetnice

Dvije paralelne sesije koje su uslijedile fokusirale su se na različite pristupe osiguravanju financija za poduzetnice. Prva sesija, koju je vodila Martina Rotim, savjetnica EBRD-a za mala i srednja poduzeća, bila je posvećena tradicionalnim rješenjima kroz financijske instrumente koji su dostupni poduzetnicama. Druga sesija, koju je vodio Miron Lukač iz Fondacije 787, bavila se alternativnim rješenjima kroz alternativne izvore financiranja.

Ovim događajem zaključen je rad sa ključnim vladinim institucijama, financijskim institucijama, investitorima i poduzetnicama koji je uključivao stjecanje znanja i tehničkih vještina za unapređivanje kapaciteta u oblasti poduzetništva koje vode žene i mogućnosti zaposlenja.

Zajednička saradnja sa raznim akterima i uloženi napori doprinijeli su transferu znanja o biznisima koje vode žene u BiH; jačanju kapaciteta vodećih institucija koje se bave poduzetništvom koje vode žene i financiranjem; kreiranjem komunikacijskih platformi za donosioce odluka, investitore i poduzetnice; i izgradnjom otpornosti i rastom biznisa koje vode žene kroz prilagođenu podršku.

Događaj je organiziran od UN Women u BiH, u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini – izgradnja boljeg”, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva – saopćeno je iz UN Women.

Izvor: Fena

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije