Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Buffett: zašto ta kriptovaluta nema nikakvu vrijednost

Buffett kaže da, kada bi imao priliku kupiti sve bitcoine na svijetu za 25 dolara, to nikada ne bi napravio.
Poznato da je Warren Buffett nije veliki ljubitelj bitcoina i općenito kriptovaluta te da do sada nije, a niti u budućnosti ne namjerava novac uložiti u kriptoimovinu, usprkos činjenici da sve više financijskih institucija mijenja svoj stav prema kriptu. Buffett je više puta izrazio svoje nezadovoljstvo bitcoinom, a koji su konkretni razlozi negativnog stava prema ovoj digitalnoj valuti objasnio je tijekom okupljanja dioničara Berkshire Hathawaya, prenosi Zimo.
Rekao je da, kada bi mu netko ponudio 1 posto poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, on bi odmah izvadio ček na 25 milijardi dolara, a isto bi napravio kada bi mu netko ponudio jedan posto svih stambenih zgrada u SAD-u. Na poljoprivrednim zemljištima proizvodila bi se hrana, od koje bi dalje zarađivao, dok bi od apartmana dobivao najamninu. Njegov veliki ulog svaki bi se mjesec vraćao.

S bitcoinom je drukčija stvar: Ako mi kažeš da posjeduješ sav bitcoin na svijetu i ponudiš mi ga za 25 dolara, ja ga ne bih uzeo jer što bi s tim mogao napraviti? Morao bih ti ga prodati nazad na ovaj ili onaj način. S tim ništa ne mogu napraviti, objasnio je. Bez obzira na to hoće li rasti ili padati tijekom sljedeće godine, pet ili deset godina, ne znam. Ima neku magiju, a ljudi su pripisivali magiju mnogim stvarima, rekao je najpoznatiji svjetski investitor i dodao kako bitcoin nije produktivna imovina i “ne proizvodi ništa opipljivo”.

Warren Buffett (Izvor fotografije: Nati Harnik:AP)
Warren Buffett (Izvor fotografije: Nati Harnik:AP)

Slično kao o Buffet razmišlja i njegov partner Charlie Munger. Tijekom okupljanja dioničara rekao je kako tijekom cijelog života pokušava izbjeći stvari koje su glupe, zle i zbog kojih izgleda loše u usporedbi s drugim ljudima. Kupovina bitcoina spada u sve tri navedene kategorije, smatra Munger. Glupo je jer, smatra, njegova će vrijednost vjerojatno pasti na nulu, zla je jer potkopava sustav Federalnih rezervi, a zanimljivo, smatra da bi zbog toga izgledao glupo u usporedbi s kineskim komunističkim vođom koji je bio dovoljno pametan da zabrani bitcoin u Kini.

Izvor: CNBC

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije