Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Stopa inflacije u Njemačkoj dostigla rekordnu razinu

Stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je porasla na 7,4 posto zbog velikog rasta cijena energenata, sudeći po brojkama koje je objavio Savezni ured za statistiku (Destatis) u srijedu.

– Stopa inflacije dostigla je rekord svih vremena drugi uzastopni mjesec od njemačkog ujedinjenja – izjavio je Georg Thiel, predsjednik Destatisa.

Slična visoka stopa inflacije posljednji put je zabilježena u Njemačkoj u jesen 1981. kada su cijene nafte naglo porasle zbog rata između Iraka i Irana, prenosi Fena.

Cijene lož ulja u travnju skoro su se udvostručile u odnosu na prethodnu godinu, saopćio je Destatis.

Značajan rast cijena također je registriran za motorna ulja i prirodni plin, po 38,5 i 47,5 posto za svaki od tih proizvoda.

– Rast cijena energenata od početka rusko-ukrajinskog sukoba ima značajan utjecaj na stopu inflacije – naglašava Destatis.

Cijene hrane također su u porastu u odnosu na prethodnu godinu za 8,6 posto, značajno rastući s povećanja od 6,2 posto u prethodnom mjesecu, navodi Destatisu. Cijene jestivih masti i ulja posebno su naglo porasle za 27,3 posto.

Njemačka vlada očekuje za 2022. godinu stopu inflacije od 6,1 posto dok skok cijena nafte, uglja i plina posljedično izaziva rast potrošačkih cijena. Očekuje se da se inflacija vrati na skoro normalne nivoe u narednoj godini.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije