Financa
Digitalni poslovni portal

Bogati bježe iz Rusije, a očekuje se da će ove godine napustiti više od 15.000 milijunaša – 15 posto od ultra bogatog stanovništva zemlje

Očekuje se da će više od 15.000 milijunaša napustiti Rusiju ove godine, jer bogati bježe od Putinovog režima usred sveobuhvatnih sankcija zbog rata u Ukrajini, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Očekuje se da će više od 15.000 milijunaša napustiti Rusiju ove godine, jer bogati bježe od Putinovog režima usred sveobuhvatnih sankcija zbog rata u Ukrajini, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Očekivani egzodus čini 15% ruskog fonda milijunaša, a iznosi gotovo tri puta više od 5500 milijunaša koji su napustili Rusiju 2019., prema Henley Global Citizens Report. Izvješće se temelji na informacijama uključujući službene podatke o imigraciji i kupnju nekretnina od strane milijunaša, piše business insider.

Rusija “gubi milijunaše”, napisao je Andrew Amoils, voditelj istraživanja u New World Wealthu, koji je radio na izvješću s londonskom Henley & Partners, savjetodavnom tvrtkom za boravak i državljanstvo.

“Imućni pojedinci koji emigriraju iz Rusije u stalnom su porastu svake godine tijekom posljednjeg desetljeća, što je rani znak upozorenja na trenutne probleme s kojima se zemlja suočava”, dodao je Amoils. “Povijesno gledano, velikim kolapsima država obično je prethodilo ubrzanje emigracije bogatih ljudi, koji često prvi odu jer imaju sredstva za to.”

Velik interes za UAE

Rusija je pogođena oštrim sankcijama nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače, zbog čega su neki od njezinih najbogatijih ljudi otišli. Neki oligarsi pobjegli su u Dubai, gdje su kupili nekretnine, objavio je The Observer u ožujku.

Općenito, UAE je “postao žarište intenzivnog interesa među bogatim ulagačima” i očekuje se da će biti najveći pobjednik, jer se očekuje da će oko 4000 milijunaša iz cijelog svijeta pohrliti u zemlju 2022. – rekord za grad i skok od 208 % u odnosu rast u 2019., prema Amoilsu. UAE su privlačili oko 1000 milijunaša godišnje prije pandemije.

Amoils je popularnost UAE pripisao statusu međunarodnog poslovnog središta, kao i konkurentnim poreznim stopama.

Očekuje se da će i Ukrajina izgubiti milijunaše, a očekuje se da će rekordnih 2800 napustiti zemlju ove godine, prema izvješću o migracijskim trendovima. To predstavlja 42% ukrajinske milijunašne populacije i, kako je napisao Amoils, “teško je znati hoće li se ti milijunaši vratiti u Ukrajinu nakon završetka rata, jer bi mnogi od njih mogli dobiti boravak u drugim europskim zemljama.”

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije