Financa
Digitalni poslovni portal

U Rusiji bitcoin plaćanja za međunarodna poravnavanja moguća

Elvira Nabiullina, direktor Centralne banke Ruske Federacije, prisustvovala je ekonomskom forumu u St. Petersburgu gdje je komentirala korištenje Bitcoina od strane Rusije, kao i ostalih kriptovaluta, za međunarodnu trgovinu, prenio je državni list Kommersant.

Naš stav je da kriptovalute ne bi trebale biti korištene kao sredstva za kalkulaciju unutar države, već za međunarodna poravnavanja, ukoliko ne narušavaju ruski finansijski sustav, ako je to moguće

izjavila je Nabiullina pred reporterima.

Ranije tijekom ekonomskog foruma, prije izjave Nabiulline, prvi zamjenik predsjednika centralne banke, Ksenia Yudaeva, takođe je izjavila da se Rusija ne protivi plaćanjima kao što je Bitcoin “u međunarodnim transakcijama i međunarodnoj financijskoj infrastrukturi.”

Centralna banka Rusije je predlagala zabranu rudarenja i trgovanja kriptovaluta u siječnju 2022. godine. Nakon predlaganja ovakve zabrane, predsjednik Rusije Vladimir Putin, otvoreno se suprotstavio njihovom mišljenju navodeći da država ima “konkurentsku prednost” u sektoru rudarenja i zatražio od njih da ponovo razmisle o svom stavu.

Elvira Nabiull & Vladimir Putin razgovaraju o kriptovalutama (izvor DW.com)
Elvira Nabiull & Vladimir Putin razgovaraju o kriptovalutama (izvor DW.com)

Kao odgovor na predsjednikov zahtjev, predstavljen je zakon od strane vlade Rusije, koji regulira Bitcoin i širi ekosustav kriptovaluta, javlja kripto.ba. Tijekom istog mjeseca, ministarstvo financija objavilo je izmjenjenu verziju ovog zakona, sa prijedlogom ispravnijeg reguliranja kripto ekosustava.

Poslijedično, kako su vlada Rusije i financijske vlasti imale različito mišljenje o ovome i jedin i drugi su imali individualce na izvršnim pozicijama vezanim za ovu stvar.

Pitanje je kada će se dogoditi, kako će se dogoditi i kako će biti regulirane (kriptovalute). Sada su i centralna banka i vlada aktivno uključeni u ovo.

izjavio je Denis Manturov, ministar industrije i trgovine Rusije
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije