Financa
Digitalni poslovni portal

Novi svjetski poredak na financijskim tržištima

Credit Suisse je upozorio na "novi svjetski poredak" na financijskim tržištima nakon što su središnje banke počele agresivno podizati kamatne stope.

Credit Suisse je upozorio na “novi svjetski poredak” na financijskim tržištima nakon što su središnje banke počele agresivno podizati kamatne stope.

Švicarski zajmodavac kaže da je tržišta pogodila “savršena oluja” s porastom inflacije, višim kamatama i ratom u Ukrajini, a sve to utječe na raspoloženje ulagača.

Michael Strobaek, globalni investicijski direktor, rekao je da se oluja pojačala posljednjih dana nakon što su američke Federalne rezerve objavile najveće povećanje kamatnih stopa od 1994., a Švicarska narodna banka iznenadila je agresivnim pooštravanjem monetarne politike, piše seebiz.

“Pale su i dionice i obveznice, što znači da se investitori gotovo nisu imali gdje sakriti. Čak i dobro diverzificirani portfelji su pogođeni. Ovo je ništa manje nego resetiranje trenutno još uvijek niske razine kamatnih stopa na novu, višu razinu. Čini se da će financijska tržišta ostati nestabilna tijekom ove prilagodbe, jer ponovno postavljanje sa sobom nosi jasnu neizvjesnost i, naravno, mnogo manje fleksibilnu monetarnu politiku. “Među pitanjima koja si investitori moraju postaviti je koliko će dugo trajati ciklus podizanja kamatnih stopa i koliko će duboko usporavanje gospodarstva biti”, rekao je Strobaek.

Ne gubiti nadu

No, predsjednik Uprave Credit Suissea rekao je da ulagači ne bi trebali gubiti nadu, dodajući da bi bilo “loš savjet” da sada napuste tržišta.

“Vrlo je lako ‘baciti ručnik u ring’ kada tržišne turbulencije i percipirani rizici dosegnu nove visine. Ipak, čvrsto vjerujem da situacija nije tako mračna kao trenutne tržišne cijene.”, dodao je.

Sve se to događa u trenutku kada je upravitelj fonda od 3,6 milijardi dolara poručio ulagačima da se pripreme za dugo “medvjeđe tržište”, upozoravajući da Federalne rezerve “organiziraju” recesiju i da se tržišta neće oporaviti dok kamatne stope ne porastu.

“Fed je isključivo fokusiran na smanjenje inflacije (za sada) i orkestriranje recesije; imaju za cilj uravnotežiti razliku između ponude i potražnje smanjenjem prve”, rekao je Richard Hodges, menadžer Nomura Global Dynamic Bond Funda.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije