Financa
Digitalni poslovni portal

Inflacija je ‘najveći otrov’ za globalnu ekonomiju

Europa i SAD suočavaju se s velikom vjerojatnošću recesije jer su središnje banke prisiljene agresivno pooštriti monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, izjavio je Christian Sewing, CEO Deutsche Bank.

Federalne rezerve SAD-a, Europska središnja banka, Švicarska nacionalna banka i Banka Engleske prošlog su tjedna, iako u različitim stupnjevima, krenule u obuzdavanje inflacije.

Inflacija potrošačkih cijena u eurozoni u svibnju je dosegnula rekordnih 8,1 posto, a ECB je na potvrdila svoju namjeru da počne s povećanjem kamatnih stopa nakon srpanjskog sastanka.

Čelnici središnjih banaka i ekonomisti diljem svijeta priznali su da bi agresivno pooštravanje koje bi moglo biti potrebno za obuzdavanje inflacije moglo dovesti do opasnosti od guranja gospodarstva u recesiju, s rastom koji se već usporava zbog stjecanja globalnih čimbenika.

Blizina Europe ratu u Ukrajini i njezino oslanjanje na ruski uvoz energije čine kontinent jednako ranjivim na sukob i potencijalni prekid dotoka ruskog plina.

“Jedna stvar je jasna: ako dođe do naglog zaustavljanja ruskog plina, vjerojatnost da će recesija doći prije je daleko veća. Nema sumnje”, rekao je Sewing u ekskluzivnom intervjuu za CNBC.

“Ali rekao bih da sveukupno imamo tako izazovnu situaciju da je vjerojatnost recesije u Njemačkoj, ili u Europi 2023. ili godinu kasnije, veća nego što smo je vidjeli u bilo kojoj od prethodnih godina, i da to nije samo učinak ovog užasnog rata, nego pogledajte inflaciju, pogledajte što to znači za monetarnu politiku”.

Uz inflaciju koja je proizašla iz rata u Ukrajini i povezanih sankcija Rusiji, lanci opskrbe su također bili zaustavljeni ponovnom potražnjom nakon pandemije i povratkom mjera kontrole Covida-19, ponajviše u Kini.

“To je tako izazovna situacija da imamo tri, četiri pokretača koji mogu ozbiljno utjecati na gospodarstvo, a sve to skupa u isto vrijeme znači da postoji dovoljan pritisak i to veliki pritisak na gospodarstvo, a time i vjerojatnost dolaska recesije u Europu, ali i u SAD, prilično je velika”, rekao je Sewing.

Sewing: Inflacija me ‘stvarno najviše brine’

S obzirom na ovaj spoj izazova, Sewing je rekao da se sve više oklijeva oslanjati na tradicionalne modele jer se gospodarstvo suočava sa “savršenom olujom” od “tri ili četiri stvarne poluge koje, na kraju dana, mogu uzrokovati recesiju”.

Međutim, Sewing je rekao da je inflacija najveća briga.

“Rekao bih da je inflacija nešto što me stvarno najviše brine i stoga mislim da je signal koji smo dobili od središnjih banaka, od Fed-a, ali sada i od ECB-a, pravi signal”, rekao je. Moramo se boriti protiv inflacije jer je na kraju dana inflacija najveći otrov za gospodarstvo”.

Izvor: CNBC

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije