Financa
Digitalni poslovni portal

Plaćanje u pšenici i besplatne svinje: Kako kineski građevinski investitori pokušavaju prodati nekretnine

Neki kineski graditelji nekretnina idu ekstremno daleko kako bi privukli kupce na kupnju nekretnina, s obzirom na pad tržišta.

Od prihvaćanja žitarica ili češnjaka kao sredstva plaćanja, do nuđenja živih svinja kao poticaja kupcima, neobične prodajne taktike naglašavaju užasno stanje goleme kineske industrije nekretnina. Kolaps u prodaji ubrzao se otkako je developer Evergrande prošle godine otišao u default jer je gospodarstvo usporilo, i nije mogao platiti dug.

Central China Real Estate, najveći investitor u središnjoj pokrajini Henan, rekao je u nedavnom oglasu da će prihvatiti predujam u pšenici za kuće u okrugu Minquan.

Oglas je ovog tjedna objavljen na službenom WeChat računu tvrtke. Kupci mogu iskoristiti žitarice za plaćanje čak 160.000 juana (gotovo 24.000 dolara) predujma. Nove kuće koje tvrtka nudi prodaju se za između 100.000 i 124.000 dolara, navodi Leju Holdings, agent za nekretnine, piše CNN.

Pšenica nije jedina namirnica koja je dio promotivne kampanje developera nekretnina.

Oglas kojim se nudi plaćanje predujma u češnjaku; Izvor CNN

U drugom oglasu prošlog mjeseca, tvrtka je rekla da je spremna prihvatiti češnjak kao predujam za stambeni projekt u okrugu Qi u pokrajini Henan.

“Povodom nove sezone češnjaka, tvrtka je donijela odluku da dopusti uzgajivačima korištenje češnjaka za plaćanje u okrugu Qi”, objavila je tvrtka u objavi na WeChatu krajem prošlog mjeseca. “S ljubavlju pomažemo poljoprivrednicima i olakšavamo im kupovinu domova”, dodaje se.

Pokrajina Henan glavno je proizvodno središte u Kini i za pšenicu i za češnjak

Tržište nekretnina u strmoglavom padu

Central China Real Estate nije odgovorila na zahtjev za komentar, te je u srijedu izbrisala svoj oglas za pšenicu s WeChata. O kampanji je naširoko izvještavano u kineskim medijima, a bila je u trendu i na društvenim mrežama.

“Ovo je čvrst dokaz koliko je slaba potražnja za stambenim prostorom”, rekao je korisnik Weiboa u utorak.

Kinesko tržište nekretnina je u dubokom padu, pogođeno usporavanjem gospodarstva, strogim ograničenjima Covida i dužničkom krizom koja se širi među developerima nekretnina. Prodaja nekretnina pala je za 31,5 posto od siječnja do svibnja, ubrzavajući pad od 21 posto zabilježen u prva četiri mjeseca ove godine, pokazali su službeni podaci prošlog tjedna.

Nedavno istraživanje China Real Estate Information, privatne istraživačke tvrtke, pokazalo je da je prodaja 100 najboljih developera u zemlji pala za 59% u svibnju u odnosu na godinu dana ranije.

Vlasti su pojačale napore za oživljavanje prodaje kuća snižavanjem hipotekarnih stopa i ublažavanjem pravila o kupnji stanova.
U međuvremenu, sve više developera smišlja maštovite načine za poticanje prodaje.

Oglas kojim se nudi besplatna svinja za kupce stana; Izvor CNN

Poly Real Estate, jedan od najvećih investitora u zemlji, rekao je da će kupcima pokloniti svinju od 100 kilograma ako kupe kuću u njenom stambenom projektu u gradu Lianyungang u istočnoj pokrajini Jiangsu.

“Kupite kuću i osvojite ‘Peppa’ svinju. Dobijte dobar život na jednom mjestu”, glasio je oglas, objavljen na WeChat računu tvrtke prošli tjedan, koristeći popularnog britanskog lika iz crtića Peppa Pig.

Svinja od 100 kg vrijedi oko 1630 juana (242 dolara), na temelju najnovijih državnih podataka o cijenama. Kuće u projektu koštaju između 184.000 i 260.000 dolara, prema Lejuovim podacima.

Poly Real Estate nije odgovorila na upit za komentar.

Svinjetina je osnovno meso u Kini, a zemlja proizvodi i konzumira najviše svinjetine na svijetu.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije