Financa
Digitalni poslovni portal

Poslovne tajne Charlie Chaplina

Nema sumnje da je veliki Charlie Chaplin (1889-1977) znao barem neku od tajni koje vode do samog vrha svijeta. Još kao mladi umjetnik i poslovni čovjek, postigao je nezapamćeni uspjeh i popularnost i već na samom početku karijere postao je dio lige najplaćenijih glumaca.

Što je to Chaplin znao i primjenjivao u poslu, a što ga je učinilo ne samo izuzetno bogatim umjetnikom, nego i vrlo uglednim i cjenjenim bez koga bi i film i svijet izgledali sasvim drugačije?

Do vrha svijeta

Malo je reći da je Chaplinov život bio fascinantan.

Surovo siromaštvo koje ga je ispratilo u svijet odraslih, prerano preminuli otac i psihički bolesna majka, imigracija u Ameriku iz Londona, dva svjetska rata i političko progonstvo, četiri braka i jedanaestoro djece ispunili su 75 godina života jedinstvenog umjetnika kome nitko ne može osporiti niti genijalnost niti važnu povjesnu ulogu.

Chaplin nije imao previše izbora – ili će nastaviti stopama roditelja ili će nasljeđeni dar za scenu pretvoriti u veliko ime, novac i utjecaj. Kako je ipak stigao do ovog drugog, samog vrha svijeta i karijere koja će se teško kome ponoviti?

Neumorni Charlie Chaplin

U jednom od većih intervjua iz 1947. povodom premijere filma ‘Gospodin Verduoux, Chaplin je priznao da je nepopravljivi radnik i da nikada nije olako shvaćao život. Uvijek je bio u odličnoj tjelesnoj kondiciji (svjedoci su tvrdili da bi građom prošao i kao boksač lake kategorije), nije pušio, nije pio, društveni život je uvijek održavao na minimumu.

Chaplinova ideja vodilja bila je da ’mašta ničemu ne služi i ne znači ništa ako je ne prati predani rad’. Zato je i radio od doručka do ponoći i to do pred sam kraj života. Samo tako je mogao stići do prvog profesionlanog ugovora sa 14 godina da bi sa 26 postao najplaćeniji glumac svog vremena i našao se na listi najutjecajnijih osoba 20. stoljeća, piše Bonitet.

Zgrabiti prilike

Dolazak u Ameriku Chaplin je razumio kao priliku koju mora iskoristiti. Nije znao je li to prava prilika da bi sebe ostvario i radio što voli, već je osjećao da je preseljenje iz rodnog Londona put ka ostvarenju sna.

Neka bude vizija i neka bude velika

„Ameriko, dolazim da te osvojim! Svaki muškarac, žena i dijete znati će moje ime“, stoji zapisano u jednom od tekstova Chaplinovih suradnika. Nema sumnje da je Chaplin imao veliku i kristalno jasnu viziju o tome što želi postići. Iskoristio je nijemi film kao sredstvo da uđe u ljudske živote i tako prevlada jezičnu barijeru. I kasnije, iako je nijemi film polako osvajao ton, Chaplin nije odustajao od stare škole iako se spremao i za tonske zapise.

U čemu si unikatan?

Chaplin je bio unikat i bio je svjestan da nosi rijedak talent. Obzirom da ga je prepoznao, razvijao ga je jer je znao da će ga samo tako upoznati cijeli svijet. Koristio je tehnike koje je svodio pod ’spontanost i ležernost’ i koje su i izrodile lik Skitnice, siromaha sa brčićima, u velikim cipelama sa štapom u ruci. Skitnicu je stvarao malo po malo, na snimanjima, puštajući mašti da ga vodi. To je bio put kojim je napravio jedan besmrtan civilizacijski simbol koji je voljela, voli i voljeti će cijeli svijet.

Rad. I poslije rada, rad

Od svoje 24. do 26. godine Chaplin je snimio 50 kratkih filmova i 15 igranih. Znao je tajnu ’tvrdog rada’ i dao je sve od sebe da ga za ove dvije godine upozna cijeli svijet. Kombiniranje kreativnosti i maštovitost u izraz toliko jednostavan da ga svako razumije, dio je genijalnosti koju je Chaplin nosio.

Sam svoj majstor

Chaplin je znao i za tajnu da za uspjh kakav želi mora znati raditi što više poslova, savladati što više tehnika kako bi bio samostalan. I bio je hiperproduktivni stroj. Volio se osamiti u svom studiju i sam završavati poslove oko svojih filmova. Pisao je, snimao, glumio i na kraju i stvarao muziku za svoje filmove.

charlie-chaplin poster
Charlie Chaplin – poster

Suradnja koja znači slobodu

Chaplin je, naravno, surađivao sa mnogo različitih ljudi. Jako mu je bilo važno da dio svakog ugovora koji je potpisivao bude i njegova osobna i stvaralačka sloboda. Od slobode i svog identiteta nije odustajao. Tako su i timovi koje je pravio slijedili njegove vizije i nisu ga sputavali, što je još jedna od tajni čudesnog stvaralaštva Charlie Chaplina.

Uvijek na novi nivo

Chaplin je bio hrabar istraživati i eksperimentirati i uvijek je bio spreman prijeći na sljedeći nivo. Obzirom da je humor bio sredstvo kojim je komunicirao sa publikom, i tu je rušio barijere. Osmišljavao je strojeve koji mogu same nahraniti čovjeka, njegov Skitnica je uspio kuhati i jesti cipele, baš kao što je uspio izvesti da jedan stroj proguta cijelog čoveka. Cilj je bio da nasmije, prenese emociju i poruku.

Charlie Chaplin o geniju

Obzirom da su ga mnogi još za života smatrali genijem, u već spomenutom intervjuu iz 1947. Chaplin je odgovarao na pitanje novinara o geniju i postoji li nešto takvo.

„Nisam siguran da znam šta je to genije. Mislim da je to neko sa talentom tko je vrlo emotivan prema tom svom talentu i pri tom je sposoban postati majstor neke vještine. Svatko je obdaren na neki način. Ali, prosječan čovjek mora razlikovati obavljanje običnog, nemaštovitog posla, dok genije ne mora. On radi nešto drugačije, a to radi vrlo dobro. Mnoge majstore danas nazivaju genijima“, rekao je Charlie Chaplin majstor filma, vanremenska inspiracija mnogima i primjer poslovnog uspjeha kojega svi nazivaju genijem.  

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije