Financa
Digitalni poslovni portal

Svaki novi putnički automobil do 2040. biti će električni

Čak i Exxon Mobil misli da su električna vozila budućnost.

Naftni div predviđa da će do 2040. svaki novi osobni automobil koji se proda u svijetu biti električni, rekao je CEO Darren Woods za CNBC u intervjuu. Prema kompaniji za istraživanje tržišta Canalys, u 2021. godini samo 9% ukupne prodaje osobnih automobila bila su električna vozila, uključujući plug-in hibride. Taj je broj veći za 109 posto u odnosu na 2020. godinu, kaže Canalys.

U svjetlu svog modeliranja, Woods je rekao da Exxon Mobil procjenjuje kako bi pad prodaje benzina mogao utjecati na njegovo poslovanje. Exxon Mobil jedna je od najvećih međunarodnih naftnih kompanija kojima se javno trguje i lider je u industriji. Na svojoj web stranici ističu kako su najveća “rafinerija i prodavač naftnih derivata”, kao i kompanija za proizvodnju kemikalija.

Darren Woods
Darren Woods; CEO Exxon Mobila

Woods, koji je dio svoje karijere proveo na kemijskoj strani poslovanja kompanije, kaže da će kemikalije biti ključne za održavanje profitabilnosti kompanije tijekom tranzicije na čistu energiju. Plastika koju Exxon Mobil proizvodi može se koristiti u proizvodnji električnih vozila.

Izračuni Exxon Mobila predviđaju da će potražnja za naftom 2040. biti jednaka onoj koju je svijet trebao 2013. ili 2014. Woods je za CNBC objasnio da je kompanija u to vrijeme još uvijek bila profitabilna.

Činilo se da Woods nije bio zabrinut zbog ovakvih predviđanja, rekavši da iskreno, ta promjena neće niti napraviti niti slomiti ovaj posao ili ovu industriju”.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije