Financa
Digitalni poslovni portal

EU našla način da kontrolira kripto tržište

Zastupnici u Europskom Parlamentu su postigli dogovor oko borbe protiv pranja novca i nadzoru kripto tržišta. “Stavljamo točku na “divlji zapad” nereguliranih kriptovaluta, zatvarajući velike rupe u europskim pravilima protiv pranja novca”, rekao je član Europskog parlamenta Ernest Urtasun.

Početkom lipnja Financa.ba je već pisala kako EU priprema posebnu regulativu za tržište kriptoimovine, navodeći da je stanje s kriptovalutama sada na klimavim nogama.

Europsko vijeće je odlučilo da će formirati tijela za borbu protiv pranja novca koje će imati ovlaštenje da nadzire određene pružatelje usluga kripto imovine ili CASP-ove (skraćenica za Crypto Assets Service Providers).

U svom saopćenju od srijede, Vijeće je prezentiralo da je usuglašen djelomični stav za pokretanje posebne uprave za borbu protiv pranja novca ili AML-a. Prema regulatornom tijelu, tijelo za borbu protiv pranja novca imat će ovlaštenje da nadzire “visoko rizične i prekogranične finansijske subjekte” uključujući kripto kopmanije – “ukoliko se smatraju rizičnim”.

Član Europskog parlamenta Ondřej Kovařík rekao je da su zastupnici Europskog Parlamenta, te stručne komisije također postigli “privremeni politički dogovor” o Uredbi vladinog tijela o transferu sredstava. Nisu svi detalji revizije jasni u vrijeme objavljivanja ovog teksta ali je rečeno da bi nacrt definiran u ožujku ove godine mogao zahtijevati od providera kripto usluga da prikupljaju osobne podatke koji se odnose na transfere bilo koje veličine u i iz nehostiranih novčanika, kao i potencijalno provjeriti njihovu točnost.

Pravila se neće primjenjivati ​​na P2P transfere u kojima nema uključenog obaveznog subjekta, CASP-ovi će biti obvezni da prikupljaju informacije i primjenjuju pojačane mjere obvezne pažnje u odnosu na sve transfere koji uključuju nehostirane novčanike, na bazi rizika.

Prvi put predložen u srpnju 2021. godine, AMLA bi trebao biti operativan 2024. i „nešto kasnije početi s radom direktnog nadzora“, navodi Europska komisija. Financijski nadzornik će biti jedna od prvih regulatornih institucija s ovlastima za nadgledanje pranja novca u velikim regijama Europe, koordinirajući sa financijskim obavještajnim jedinicama odgovarajućih zemalja i radeći sa lokalnim regulatorima, piše Crypto.ba.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije