Financa
Digitalni poslovni portal

Oporavlja se industrija autodijelova

Nakon što je u posljednje dvije godine auto-industrija bila u problemima zbog nestašice mikročipova i poluvodiča, tržište se polako oporavlja te je situacija i u BiH nešto bolja, jer rastu narudžbe auto dijelova.
Naime, situacija na svjetskom tržištu trenutno je takva da se većina automobilskih kompanija vratila u normalu, a razlog oporavka je, naime, inflacija, koja je pomogla da se normalizira situacija sa mikročipovima.
Ove poluvodiče, odnosno mikročipove koji su neophodni za proizvodnju automobila, koriste i proizvođači potrošačke elektronike te se zbog inflacije, sve manji broj ljudi odlučuje na kupovinu novog mobilnog telefona, tableta ili laptopa, pa samim tim više mikročipova se koristi za proizvodnju automobila.

Kako smo saznali od dobavljača, iako u BiH ne postoji mnogo kompanija koje se bave proizvodnjom dijelova za auto-industriju, ipak se osjeti blagi oporavak u odnosu na raniji period.
“Polako narudžbe rastu. Nije to još na nivou perioda prije korone, ali osjeti se blagi oporavak. Određene firme, na ‘Volkswagen’ potražuju određeni broj proizvoda”, poručio je jedan od proizvođača.

Dodao je da to ipak ne daje sigurnost da će ovakva, povoljnija situacija potrajati u kontinuitetu.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, u razgovoru za “Nezavisne novine” potvdio je da se situacija na tržištu domaćih kompanija koje rade dijelove za svjetske auto-industrije popravlja.

To se najbolje može vidjeti u izvještajima za dva kvartala ove godine, gdje imamo rekordan porast izvoza. To je vjerojatno uvjetovano inflacijom, odnosno rastom cijena našeg outputa, ali je činjenica i da se količina povećava. Što znači da možemo govoriti o apsolutnom oporavku“, rekao je Čavalić. Dodao je da je bh. potražnja specifična, jer građani BiH najčešće traže polovna auta. “Naša preferencija za starijim automobilima sada se čak i više naglašava, jer je dohodak niži te se pojedinci teže odlučuju za neke veće investicije“, kazao je Čavalić.

Istakao je da se zbog bolje situacije sa mikročipovima može očekivati makar stagnacija cijena automobila, ali da, također, na cijenu utječu i drugi inputi.
Mikročipovi sada nisu problem i neće utjecati na višu cijenu, ali, na primjer, troškovi transporta automobila, od brodskog kontejnera do klasičnog transporta, su u porastu, što može utjecati na višu cijenu“, naveo je Čavalić, dodajući da je auto-industrija pred velikim izazovom energetske tranzicije, odnosno prebacivanje na automobile koji su minimalno štetni za životnu sredinu.

Hasan Sarajlija iz kompanije “Sejari” iz Sarajeva, koja je generalni zastupnik za “Isuzu” i “Krone” za BiH, kazao je da su obećani rokovi za isporuku dijelova zadržani, ali da se istovremeno povećavaju cijene.
Mi se trudimo biti korektni prema kupcima i završavati onako kako je obećano“, rekao je Sarajlija , dodajući da se osjeti manje poboljšanje. “Stabiliziraju se rokovi isporuke, ali su oni i dalje produženi“, zaključio je Sarajlija.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije