Financa
Digitalni poslovni portal

Galopirajuća inflacija zabrinula potrošače u eurozoni

Prema objavi Europske komisije, raspoloženje potrošača u euro području skliznulo je na razine iz početnih mjeseci pandemije koronavirusa uslijed rastuće zabrinutosti u okruženju snažne inflacije te negativnih posljedica rata u Ukrajini.

Stoga, anketni pokazatelj skliznuo je u lipnju na negativnih 23,6 bodova (s -21,1 bodova u svibnju), što je približno rekordno niskoj vrijednosti iz travnja 2020. godine (-24,4 bodova). Iako se prema procjeni konsenzusa (-20,5 bodova) očekivalo blago poboljšanje pokazatelja na krilima otporne potrošnje, postoji određeni skepticizam prema ekonomskim izgledima gospodarstva euro područja i povećana zabrinutost u okruženju rastućih troškova koji negativno utječu na životni standard potrošača.

Inflacija - ilustracija
Inflacija – ilustracija

Dok se proizvođači suočavaju s povišenim cijenama inputa u proizvodnji i poremećajima u lancu opskrbe izazvanih ruskom invazijom te intenziviranjem pandemije u Kini, uslužne aktivnosti bilježe ekspanziju na krilima turističkih i rekreacijskih djelatnosti. U fokusu će stoga biti i rezultati živahnog uslužnog sektora te nastavak kompenziranja skromnijih proizvodnih aktivnosti“, stoji u komentaru RBA analitičara, prenosi PoslovniPuls.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije