Financa
Digitalni poslovni portal

Evo tko su najveći svjetski proizvođači građevinske opreme

Listu najvećih dobavljača građevinske opreme prema prihodu od prodaje predvodi američki Caterpillar s prihodom od 32 milijarde dolara

Prodaja građevinske opreme u 2021. porasla je za 20,8 posto, na rekordnih 232,7 milijardi američkih dolara, pokazala je najnovija godišnja ljestvica 50 najvećih svjetskih proizvođača građevinske opreme prema ostvarenom prihodu od prodaje koju je objavio magazin International Construction. Pri tome je prodaja prvih deset na popisu naglo porasla,prenosi tockanai.hr.

Povećanje prodaje se očekivalo, jer su prethodne godine prodajni rezultati mnogih tvrtki bili teško pogođeni pandemijom Covida-19. No, nije se očekivao tako nagli rast – 232,7 milijardi dolara najveća je brojka koju je International Construction zabilježio otkako sastavlja svoju “Žutu listu” (Yellow Table).

Evo tko su najvećih deset svjetskih proizvođača građevinske opreme:

Caterpillar, SAD

Caterpillar, sa sjedištem u američkom Illinoisu, ponovno je najveći svjetski proizvođač građevinske opreme s prodajom od 32 milijarde dolara, što je 13,8 posto ukupnog iznosa obuhvaćenog listom. Caterpillar proizvodi širok raspon građevinske opreme, uključujući bagere, utovarivače na kotačima, male utovarivače, motorne grejdere, rovokopače-utovarivače, kamione za vuču i mnogu drugu opremu.

Komatsu, Japan

Drugi na listi najvećih svjetskih dobavljača građevinske i rudarske opreme je japanski Komatsu s prodajom od 25,3 milijarde dolara, što je snažan rast u odnosu na 19,9 milijardi doalra prihoda iz prethodne godine. Komatsu svoje proizvode prodaje diljem svijeta, ali je posebno jak na svom matičnom, japanskom tržištu.

XCMG, Kina

Xuzhou Construction Machinery Group (XCMG) ponovno je najveći dobavljač građevinske opreme u Kini i treći po veličini u svijetu. XCMG snažno napreduje na ljestvici posljednjih godina, a u 2021. od prodaje je prihodovao 18,1 milijardu dolara.

Sany, Kina

Na četvrtom mjestu je još jedna kineska tvrtka – Sany Heavy Industry Co. Sany je u 2021. od prodaje prihodovao 16 milijardi američkih dolara, u odnosu na 14,4 milijardi u prethodnoj godini. Kineski proizvođač nudi širok asortiman proizvoda, ali je posebno poznat po svojim bagerima.

John Deere, SAD

Deere and Company, još jedna američka kompanija sa sjedištem u Illinoisu, u Molineu, Illinois, proizvodi poljoprivredne, građevinske, šumarske i druge strojeve pod brendom John Deere. Tvrtka je s prodajom od 11,3 milijardi dolara napredovala za jedno mjesto na popisu. Usponu je pridonijelo to što je kompaniju 2017. preuzeo Wirtgen Group.

Volvo CE, Švedska

Švedski Volvo Construction Equipment najuspješnija je europska kompanija na listi. U 2021. prihodi od prodaje dosegnuli su 10,7 milijardi dolara, što je rezultiralo i napretkom za jedno mjesto na ljestvici u odnosu na prethodnu godinu. Kao i većina europskih kompanija, prodaje švedske tvrtke bila je snažno pogođena u pandemiji, tako da je u 2021. zabilježen snažan rast prodaje, Volvo CE je jedan od vodećih proizvođača origunalne električne opreme.

Zoomlion, Kina

Treći kineski predstavnik među vodećih deset Zoomlion pao je za dva mjesta na ljestvici, a u 2021. prihodovao je od prodaje 10,4 milijardi dolara. Pad je očekivan jer je prethodne godine Zoomlion zahvaljujući rastu kineskog tržišta dok su sva druga tržišta pala ili stagnirala napravio veliki skok s desetog na peto mjesto. Ovogodišnji pad je blaga korekcija lanjske ljestvice.

Liebherr, Njemačka

Na osmom mjestu je još jedan europski predstavnik, njemački Liebherr, s prihodima od prodaje od 9,4 milijarde dolara, čime se tvrtka popela za jedno mjesto na listi. Liebherr proizvodi širok raspon opreme uključujući bagere, dizalice, utovarivače na kotačima, teleskopske manipulatore, dozere i bušilice.

Hitachi, Japan

Japanska tvrtka Hitachi Construction Machinery Company povećala je prodaju s 8,5 milijardi dolara u 2020. na 8,8 milijardi dolara u 2021. godini. Lani je također objavljeno da su Hitachi i John Deere okončali svoju dugogodišnju zajedničku marketinšku i proizvodnu suradnju. John Deere preuzeo je u potpunosti vlasništvo nad dvije do tada zajedničke tvornice.

Sandvik, Švedska

Švedski Sandvik Mining and Rock Technology, s prodajom od 7,2 milijarde dolara, vratio se među deset vodećih. U sklopu svoje ambiciozne strategije rasta tvrtka je 2021. preuzela 14 poduzeća.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije