Financa
Digitalni poslovni portal

Nijemci očajni jer prijeti nestašica lijekova: ‘Situacija će biti još i gora’

S obzirom na to da se aktivni sastojak proizvodi posebno u Indiji i Kini, problem je još i veći jer su zalihe prazne i nije poznato kad će se ponovo napuniti police.

Brojne ljekarne u Njemačkoj nisu mogućnosti ponuditi pojedine lijekove pacijentima zbog nedostatka istih. Ta nestašica se odnosi na odnosi na lijekove protiv bolova kao što su ibuprofen i paracetamol, kao i na lijekove i sirupe protiv groznice koji sadrže iste aktivne sastojke,prenosi poslovni.hr.

Od jeseni će vjerojatno postati deficitarni i dječji sprejevi za nos s dekongestivom ksilometazolinom. Matična tvrtka Ratiopharma Teva odustala je od toga da ipak može zadovoljiti potražnju i bez daljnjega otkazala sve ljekarničke narudžbe za dječji nazalni sprej Ratiopharm za sezonu prehlada. Teva je u pismu ljekarnama izrazila žaljenje zbog pojave uskih grla u isporuci dječjeg spreja za nos, ‘koji su posljedica neočekivane i izrazito povećane potražnje na tržištu’.

S obzirom na to da se aktivni sastojak proizvodi posebno u Indiji i Kini, problem je još i veći jer su zalihe prazne i nije poznato kad će se ponovo napuniti police. Proizvodnja je u tijeku, a kako bi riješila problem, farmaceutska tvrtka također je zaposlila više stručnjaka.

Nedostupni lijekovi za djecu

Međutim, otkazane narudžbe jednako su neugodne i za farmaceute i kupce. Konkretno, sprejevi za nos i sirupi za skidanje temperature s ibuprofenom ili paracetamolom klasik su za prehlađenu djecu, žali se vlasnik ljekarne u razgovoru za ‘Apotheke Adhoc’.

“Nijedan od ta tri lijeka nije dostupan”, rekao je. Margit Schlenk, glasnogovornica nürnberških ljekarnika, opisala je situaciju u intervjuu za njemačke medije kao ‘dramatičnu’. Ona predviđa da će situacija uskoro postati ‘još gora’.

“Unatoč uskim grlima u isporuci, pacijentima kojima su potrebni lijekovi kojih trenutno nema, preporučujemo da se obrate u ljekarnu. Problem će pokušati riješiti, primjerice, proizvodnjom vlastitih lijekova. Osim toga, farmaceuti bi mogli i međusobno razmjenjivati lijekove u dogovoru s liječnicima. Nećemo naše pacijente ostaviti na cjedilu”, rekla je Schlenk.

 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije