Financa
Digitalni poslovni portal

Dolina Neretve – kratki vodič za potpuno uživanje

Iako je kraj u kojem su smještena tri grada – Metković, Opuzen i Ploče – često samo usputna stanica tijekom putovanja u južnu Dalmaciju, Neretva zaslužuje da joj posvetite svoje vrijeme.

Iako je kraj u kojem su smještena tri grada – Metković, Opuzen i Ploče – često samo usputna stanica tijekom putovanja u južnu Dalmaciju, Neretva zaslužuje da joj posvetite svoje vrijeme. Odakle god iz Hrvatske krenete, u Metković ćete stići u par sati. Ako tražite odličan, moderan smještaj s ljubaznim i pristupačnim domaćinima, nećete pogriješiti s hotelom Narenta čiji je restoran također za svaku preporuku. Tradicionalne neretvanske specijalitete priredit će vam na inovativan način. Primjerice, žabe ćete jesti umotane u slaninu. Nikako ne propustite kušati neretvanski lonac, u kojem će se naći sve najbolje što dolina nudi,piše putoholicari.rtl.hr.

Krajolik Pruda i Vida

Spoj vrhunske gastronomije i bogate kulture neretvanskog kraja naći ćete u naselju Vid, nekoliko kilometara od Metkovića. Tamo se smjestilo jedno od najvažnijih hrvatskih nalazišta iz rimskog doba – Arheološki muzej Narona, jedini muzej u Hrvatskoj u kojem ćete naći 17 mramornih skulptura s prikazima rimskih careva i članova njihovih obitelji. U muzeju ćete se također upoznati s brojnim običajima i načinom života stanovnika koji su dolinu Neretve naseljavali u rimsko doba. Nakon obilaska muzeja, možete prošetati živopisnim mjestašcem koje se smjestilo na ruševinama rimskog grada. Naići ćete pri tom na zapanjujuće prizore, primjerice dijelove rimskih građevina od kojih su izrađene kuće današnjih stanovnika Vida.

Arheološki muzej Nerona

Iako se u Vidu ne preporuča kupanje, suprotno vrijedi za Baćinska jezera, koja se sastoje od šest spojenih i jednog odvojenog jezera. Jezera su slatka, a na njima je moguće uživati u vožnji tradicionalnom neretvanskom lađom, ili pak možete kontaktirati Paddle-Surf-Bacina i provozati se supom ili kajakom do bilo kojeg komadića obale na kojem ćete moći organizirati opušteni piknik uz bogatu floru i faunu.

Baćinska jezera

Još jedno posebno mjesto neretvanskog kraja je Agro etno park Žabac, jedinstveni ambijent na jezeru Kuti, do kojeg dolazite vozeći se kroz rukavce tradicionalnom neretvanskom lađom. Tamo će vas čekati ptice, ribe, vodozemci i gmazovi u svom prirodnom ambijentu. Po dolasku u Žabac ćete se okrijepiti domaćom rakijom te se udomaćiti u konobi gdje će vas domaćini vještim pričama voditi kroz degustacije najpoznatijih neretvanskih specijaliteta. Ako želite, možete se družiti i s velikom obitelji pataka i pačića koji slobodno hodaju dvorištem restorana.

Želite na još jednom mjestu kušati neretvanske specijalitete? Nedaleko od Metkovića nalazi se konoba Vrilo – nikako ne propustite njihove žabe s kapulom, a ako ste za morski specijalitet – crni rižoto od sipe je vrhunska delicija.

Neretvanski specijaliteti

Najbolji način da detaljno upoznate biljni i životinjski svijet neretvanskog kraja je da posjetite Prirodoslovni muzej Metković. Ornitološka zbirka koja je temelj muzejskog postava ostavština je ornitologa Dragutina Rucnera. Stalni postav muzeja prezentiran je tehnikama informativnih panela, trodimenzionalnih prikaza staništa, prepariranih životinja u ladicama i vitrinama te multimedijskih audiovizualnih prikaza. Sadržaj će biti zanimljiv i odraslima i djeci, a stručno i zabavno osoblje učinit će vam boravak u muzeju još ugodnijim.

A kada je ugoda u pitanju, ne smije se zaboraviti ni na vino. Iako je nešto udaljenija od delte Neretve, vinarija Terra Madre nalazi se na spektakularnoj lokaciji – na poluotoku s kojeg se pruža prekrasan pogled na Pelješac i novoizgrađeni most. Do vinarije se dolazi kroz zelene vinograde koji su, u kontrastu s plavim morem, pravi praznik za oko. Uređena je moderna unutarnja kušaonica, a uskoro će biti završena i vanjska koja će sigurno biti hit kod svih ljubitelja pošipa i plavca malog, ali i zapanjujućih panorama za savršene fotografije. Osim vina, dolina Neretve ima svog aduta i na pivskoj sceni. Brewille pivovara proizvodi craft piva na temu prošlosti i sadašnjosti neretvanskog kraja. Savršeno za tople ljetne mjesece!

Komarna-vinogradi

Za kraj našeg vodiča kroz dolinu Neretve ostavili smo mjesto gdje se očituje sama bit toga kraja – ušće rijeke u more na kojem se možete kupati, ali i kiteboardati. Mjesto je to gdje se spajaju slano i slatko, morsko i riječno, zeleno i plavo… a gdje je zalazak sunca u koktel baru spektakl koji ćete zauvijek pamtiti!

Ušće Neretve
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije