Financa
Digitalni poslovni portal

Kako najbolje iskoristiti slobodan dan?

Ideja “odmora” često asocira na pomisao na putovanja u daleke zemlje. Iako je istina da velika putovanja mogu biti zabavna, pa čak i osvježavajuća, mogu također oduzeti puno vremena, energije i novca. Mnogi se ljudi osjećaju iscrpljeni samo razmišljajući o planiranju godišnjeg odmora – ne samo o rješavanju osobnih obveza i školskih odmora, već o odlučivanju kako delegirati velike projekte ili staviti posao na čekanje, samo kako bi mogli provesti odmor bez stresa. Zbog toga bi neki mogli odgoditi svoj odmor, računajući da će ga dobiti kada im raspored ne bude baš toliko zahtjevan, da bi na kraju godine otkrili da nisu iskoristili svoje pravo na godišnji odmor.

U svom iskustvu kao trener za upravljanje vremenom i kao vlasnik kompanije, Elizabeth Grace Saunders , autorica na HBR, otkrila je da godišnji odmori ne moraju biti veliki da bi bili značajni za naše zdravlje i sreću. Zapravo, eksperimentirala je s idejom čestog odlaska na “mikro-odmor”, obično svaki drugi tjedan. Ti mali dijelovi slobodnog vremena mogu povećati osjećaj sreće i osjećaj da imate “prostora za disanje”.

S njezine točke gledišta, mikro-odmori su dijelovi slobodnog vremena koji zahtijevaju da iskoristite dan odmoro ili par dana godišnjeg odmora. Zbog kraćeg trajanja obično zahtijevaju manje truda za planiranje. A mikro-odmori obično ne zahtijevaju da koordinirate druge koji se brinu o vašem poslu dok vas nema. Zbog ovih prednosti, mikro-odmori se mogu događati češće tijekom cijele godine, što vam omogućuje da se napunite energijom prije nego što se počnete osjećati iscrpljeno.

Ako osjećate kako vam je potreban odmor od svakodnevice, ali ne možete pronaći vremena za dulji godišnji odmor, evo četiri načina da svoj život začinite mikro-odmorima.

Vikend putovanja.

Umjesto ograničavanja odmora na jednotjedne avanture, razmislite o dvodnevnom ili trodnevnom izletu u neko lokalno mjesto. Osobito ako živite u urbanom području, putovanje čak i nekoliko sati može učiniti da se osjećate kao da ste u drugom svijetu.

Da biste putovanje učinili što više „osvježavajućim“, razmislite o tome da u petak uzmete slobodan dan kako biste mogli završiti pakiranje, stići na odredište i obaviti nekoliko stvari prije večeri. To vam još uvijek ostavlja dva dana za istraživanje područja. Ako dođete kući do večere u nedjelju, možete se raspakirati i dovesti kuću u red prije nego što vaš radni tjedan ponovno počne.

Možda će u ponedjeljak biti malo više e-mailova za obradu nego što je uobičajeno, ali osim toga, vaš mikro-odmor ne bi trebao stvarati velike gužve na poslu.

Putovanje
Putovanje; ilustracija

Margina za osobne obveze.

Ponekad obavljanje najmanjih stvari može učiniti da se osjećate fantastično. Razmislite o tome da odvojite jedno poslijepodne – ili čak cijeli dan – da bez žurbe pristupite svim svojim zadacima koji nisu vezani za posao a koje stvarno želite obaviti, ali teško možete pronaći vremena za njih. Na primjer, razmislite o tim terminima kao što su šišanje, uređivanje noktiju, promjena ulja ili posjeta liječniku. Znate da biste se o tome trebali pobrinuti, ali teško vam je pronaći vrijeme u vašem uobičajenom rasporedu.

Ili možda želite odvojiti vrijeme za obavljanje stvari za koje se čini da nikada ne stižete, poput biranja namještaja za terasu, raspakiravanja preostalih kutija u gostinjskoj sobi ili otvaranja računa. Tehnički, ove vrste stvari možete obaviti poslijepodne ili preko vikenda. Ali ako stalno otkrivate da niste, a imate vremena za odmor, iskoristite ga da skinete dio težine s mučnog popisa neobavljenih stvari.

Kraći radni dani za druženje.

Kako starimo, a posebno nakon što se vjenčamo, smanjuje se vrijeme koje provodimo s prijateljima. Jedan od načina da nađete vrijeme za prijatelje bez osjećaja da žrtvujete vrijeme za svoju obitelj je da odvojite sat ili dva slobodno u danu kako biste se našli s prijateljem na ručku ili nakon radnog vremena a prije odlaska kući. Ako vam je dopušteno podijeliti svoje vrijeme odmora u ove male korake, jedan dan odmora mogao bi vam lako dati četiri prilike da se povežete s prijateljima koje inače možda uopće ne viđate.

Ako vam je teško voditi nesmetan razgovor sa supružnikom jer su vam djeca uvijek u blizini, može se primijeniti slična strategija. Pronađite dane kada jedno ili oboje možete uzeti malo slobodnog vremena da budete zajedno. Dodatnih sat ili dva jedva da će napraviti razliku na poslu, ali bi moglo imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg odnosa.

Rad na daljinu.

Mnogi uredi nude opcije rada na daljinu za dio tjedna ili za cijeli tjedan. Ako se to nudi i rad na daljinu pogoduje vašem stilu rada i vašim zadacima, iskoristite tu opciju.

Rad na daljinu tehnički nije mikro-odmor, ali se često možete osjećati kao na mikro odmoru. (Svakako, i dalje radite svoj posao!) Ako putujete na posao od sat vremena ili više u oba smjera, to što ne morate putovati možete iskoristiti za obavljanje nečega drugoga, što može biti korisno za gore navedene osobne zadatke ili vrijeme za druženje.

Pogled iz udaljenog ureda
Pogled iz udaljenog ureda

Također, za pojedince koji rade u uredima koji su glasni, nemaju prozore ili gdje su sastanci iz automobila uobičajeni, rad na daljinu može se doći kao jako dobar predah. Osim toga, vjerojatno ćete i za sami posao napraviti više. Dobra lokacija također vam može dati novi osjećaj smirenosti dok pristupate stresnim projektima. Ako radite u prekrasnom okruženju, poput terase s pogledom na more, osjećat ćete se gotovo jednako dobro kao da ste na odmoru. Okolina ima veliki utjecaj na to kako se osjećamo.

Umjesto da “odmor” doživljavate kao veliki događaj jednom ili dva puta godišnje, razmislite o redovitom uključivanju mikro-odmora u svoj život. Dajući sebi dopuštenje da odvojite vrijeme za sebe, povećati će se osjećaj lakoće upravljanja vremenom.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije