Financa
Digitalni poslovni portal

Njemačka će ipak morati ugasiti nuklearke

Njemačka liberalna stranka FDP, najmanja članica vladajuće koalicije, ponovo se usprotivila planiranom isključenju posljednjih njemačkih nuklearnih centrala, a u tome je našla saveznika i u Europi, jer je sličan apel uputio i europski komesar za unutarnju trgovinu, Francuz Thierry Breton.

FDP upozorava da Njemačkoj prijeti nestašica plina i inzistira da zemlja koristi sve energetske opcije, uključujući i nuklearnu.

Moramo iskoristiti svaki resurs“, uključujući ugalj i atomsku energiju, inzistirao je predsjednik zastupničkog kluba FDP Christian Dürr, dodajući da Berlin ne smije napraviti grešku i odreći se raspoloživih opcija, pa da se za vrijeme zime struja mora proizvodi iz plina, piše agencija DPA. Njemačka vlada se i dalje drži plana da krajem godine isključi tri preostale nuklearne elektrane.

Berlin je konačnu odluku da se potpuno odrekne atomske energije donio poslije katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, iako je odluka o postepenom napuštanju atomske energije donesena još prije deset godina.

Thierry Breton - traži od Njemačke da koristi nuklearne elektrane kako bi smanjili ovisnost od Ruskih energenata
Thierry Breton – traži od Njemačke da koristi nuklearne elektrane kako bi smanjili ovisnost od Ruskih energenata

Povratku proizvodnje energije iz atomskih elektrana protive se vladajuće socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Scholza, a još više Zeleni, koji su također dio vladajuće tročlane koalicije.
Prethodno je prošlog tjedna europski komesar Thierry Breton pomalo iznenađujuće je ocjenio da je u interesu cijele Europe da Njemačka ne gasi svoje preostaje nuklearne elektrane.

Izuzetno je važno da tri Njemačke nuklearne elektrane koje su ostale u pogonu nastave dalje da rade“, rekao je Breton za poslovni hamburški dnevnik Handelsblat.

Svoj rad bi trebale produžiti „bar nekoliko mjeseci ili godinu, naravno, na sve sigurnosne aspekte“, rekao je Breton. Prema njegovim riječima, Njemačka promjena plana u interesu je cijele Europe.
Ruski predsednik Vladimir Putin koristi našu energetsku ovisnost kao oružje protiv nas“, dodao je.

Breton je rekao da Europska unija treba ubrzati prelazak na obnovljivu energiju, ali da treba osigurati za to potrebne minerale koje pretežno uvozi iz Kine. „Moramo sprečiti da zbog ovisnosti o ruskom plinu upadnemo u novu ovisnost od Kine“ i zato EU mora poticati eksploataciju i preradu sirovina u Europi, upozorio je Breton.

Breton dijeli stav francuske vlade da nuklearna energija ima veliki potencijal i redovno se izjašnjava u prilog njenog korištenja.
Francuski predsjednik Emanuel Macron je u veljači čak nagovijestio renesansu atomske energije, najavom izgradnje šest, a zatim i eventualno i još osam nuklearnih elektrana.

Odmah poslije nesreće u Fukušimi isključeno je sedam njemačkih nuklearnih reaktora, koji su svi počeli sa radom prije 1980. Još tri, novija, isključena su 31. prosinca 2021.

U Njemačkoj je planirano gašenje još nekoliko reaktora do kraja 2022. godine.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije