Financa
Digitalni poslovni portal

Njemačka do kraja godine prestaje sa nabavkom ruskog uglja i nafte

Njemačka će u potpunosti prestati kupovati ruski ugalj od 1. kolovoza i rusku naftu od 31. prosinca ove godine te će doživjeti veliku promjenu kada se radi o izvorima opskrbe energijom, rekao je zamjenik ministra financija Joerg Kukies na konferenciji u Sidneyju, piše DPA.

“Ključni izazov koji je pred nama bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Europska unija odustane od 158 milijardi kubnih metara plina koje joj Rusija isporučuje na godišnjem nivou. Za nekoliko tjedana u Njemačkoj više nećemo imati ruskog uglja” – rekao je on na energetskom forumu u Sidneyju, čiji su domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je on.

Svatko tko poznaje povijest naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetske imperije nad istočnom Europom, zna da neće biti beznačajna stvar osloboditi se te ovisnosti, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci” – rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG) kako bi pomogla popuniti prazninu u opskrbi plinom, ali iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubnih metara plina u LNG obliku u Europu, to još uvijek ne bi bilo dovoljno, upozorio je Kukies.

Iako je Njemačka fokusirana na prijelaz na neto nulte emisije stakleničkih plinova i nedavno je donijela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije, prirodni plin će biti ključan za taj pomak, rekao je Kukies.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije