Financa
Digitalni poslovni portal

Pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 40,90 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za  lipanj 2022. godine iznosi 2.640,21 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2022. iznosila je 1.080 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 16 KM je niža u odnosu na prethodni mjesec.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 40,90 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 45,70 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,80 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,25 posto, obrazovanje i kultura – 7,58 posto, odjeća i obuća – 13,63 posto, prijevoz – 5,22 posto i održavanje domaćinstva – 6,82 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki – saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije