Financa
Digitalni poslovni portal

Industrijska proizvodnja u eurozoni u svibnju iznad očekivanja

Industrijska proizvodnja u eurozoni u svibnju je porasla je više nego što se očekivalo jer je proizvodnja kapitalnih i kratkotrajnih potrošačkih dobara naglo porasla tijekom mjeseca, pokazali su podaci u srijedu.

Statistička agencija Europske unije Eurostat priopćila je da je industrijska proizvodnja u 19 zemalja koje dijele jedinstvenu valutu euro porasla za 0,8% na mjesečnoj razini i za 1,6% u odnosu na prethodnu godinu, piše Reuters.

To je u usporedbi s tržišnim očekivanjima rasta od 0,3% u odnosu na prethodni mjesec i u usporedbi sa svibnjem 2021.

Tijekom mjeseca proizvodnja kratkotrajnih potrošačkih dobara, poput hrane ili odjeće, porasla je za 2,7 posto, a kapitalnih dobara, koja obično odražavaju poslovna ulaganja, za 2,5 posto. Ovo zadnje je također poraslo za 0,9% na godišnjoj razini, nakon što je bilo u padu tijekom prva četiri mjeseca 2022. godine.

Proizvodnja trajne robe široke potrošnje, koja je znatno veća nego 2021., u svibnju je porasla za 1,4%. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda ostala je nepromijenjena, dok je proizvodnja energije smanjena za 3,3%.

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Irskoj i Grčkoj, a najveći pad u Litvi, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije