Financa
Digitalni poslovni portal

Međunarodni aerodrom Tuzla radi na uvođenju novih zračnih linija

Međunarodna zračna luka Tuzla, u partnerstvu s USAID-ovim Projektom održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini, radi na privlačenju novih avioprijevoznika i proširenju postojećih linija.

Međunarodna zračna luka Tuzla, u partnerstvu s USAID-ovim Projektom održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini, radi na privlačenju novih avioprijevoznika i proširenju postojećih linija.

Ovo partnerstvo rezultiralo je uvođenjem letova Ryanaira za Tuzlu sa švedske zračne luke Arlanda, glavne zračne luke u Stockholmu, kao i zračne luke Memmingen u Njemačkoj. Od 2. i 4. studenog obje linije prometovat će dva puta tjedno, priopćeno je iz Međunarodne zračne luke Tuzla.

Uzimajući u obzir da se na globalnoj razini više od polovice dolazaka stranih turista ostvaruje zračnim prometom, utvrđeno je da je zračni promet važan čimbenik ekspanzije turističke privrede.

Prisustvo i poslovanje najvećeg niskotarifnog prijevoznika u Tuzli donijet će pozitivne pomake koji su ranije postignuti u drugim zemljama u kojima je Ryanair uveo letove. Kao rezultat brzog širenja Ryanaira, broj međunarodnih turista naglo je rastao u posljednja dva desetljeća.

Također, Ryanair je fokusiranjem na point-to-point usluge poboljšao dostupnost manjih, sekundarnih turističkih destinacija, poput Tuzlanskog kantona, piše Fena.

Pozitivan utjecaj letova Ryanaira

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH, Karl Wurster, pojasnio je utjecaj letova Ryanaira na Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu u cjelini, kazavši da je uvođenje letova aviokompanije kao što je Ryanair značajno postignuće za Tuzla International Zračna luka, budući da je najveći zračni prijevoznik u Europi, opslužuje više od 230 zračnih luka u više od 40 zemalja.

– Nove zračne linije u Tuzli dat će veliki doprinos ekonomiji Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine, jer bolja povezanost zračnim linijama doprinosi ekonomiji povezivanjem ljudi i regija te igra ključnu ulogu u integraciji zemlje s ostatkom svijeta – rekao je Wurster.

Dževad Halilčević, direktor Međunarodne zračne luke Tuzla kazao je da se nakon uspostavljanja suradnje sa aviokompanijom Ryanair konstantno radi na idejama za unapređenje mreže letova s ​​Međunarodne zračne luke Tuzla.

– Pored ranije najavljenih letova za zimsku sezonu, trenutno smo u prilici da putnike tuzlanskog aerodroma obradujemo i dodatnim letovima za Beč koji će se obavljati tokom zimske sezone W22 u organizaciji aviokompanije Ryanair.  Ryanair je tuzlansku zračnu luku uvrstio u svoj plan proširenja poslovanja i povećanja broja letova iz jedne od svojih najvećih baza u Beču.

Cilj povećanja prometa prema Beču

Naime, usprkos interesu putnika u prethodnoj zimskoj sezoni, letovi W21 za Beč iz tuzlanske zračne luke nisu prometovali tijekom cijele zimske sezone, pa je sada cilj da se putnicima iz tuzlanske zračne luke ponude letovi za ovu dosad nedovoljno popunjenu destinaciju (underserved) tijekom cijele nadolazeće zimske sezone.

Frekvencija letova za Beč iz tuzlanske zračne luke će tako biti povećana sa planirana 3 leta tjedno (pon, srijeda, pet) na 6 dana u tjednu (uto, čet, sub) u sezoni W22. Istovremeno, stalni putnici i turisti imat će priliku letjeti na relaciji Beč – Tuzla gotovo svakodnevno po vrlo povoljnim cijenama. U nadi da će putnici pokazati očekivani interes za ove dodatne letove, vjerujemo da ćemo uskoro moći objaviti još pozitivnih vijesti za naše putnike i dodatno proširiti ponudu i mrežu letova sa tuzlanskog aerodroma – rekao je Halilčević, saopćeno je .

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije