Financa
Digitalni poslovni portal

Najava korekcije cijena nekretnina

Prema prvim osjetnijim znakovima s tržišta, na globalnom tržištu je došlo do najvećeg pada na tržištu nekretnina od travnja 2020. kad je prvi pandemijski val donio ozračje straha, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja.

Ono što su stručnjaci mjesecima predviđali, proteklih se dana počelo i ostvarivati – nakon višegodišnjeg upornog rasta do rekordnih visina, cijene nekretnina počele su padati, a val pojeftinjenja zahvatio je ponajviše tržišta u SAD-u i Njemačkoj. Analiza Redfina pokazala je da je tijekom lipnja palo više od 60 tisuća dogovorenih kupnji obiteljskih kuća u SAD-u, što čini gotovo 15% poslova sklopljenih na tom tržištu, donosi poslovni.hr.

Koji čimbenici utječu na formiranje cijena nekretnina
Koji čimbenici utječu na formiranje cijena nekretnina

Najveći je to pad od travnja 2020. kad je prvi pandemijski val donio ozračje straha, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja. Sad je pandemiju zamijenila inflacija koja je u SAD-u dosegla 9,1%, što je najveći skok još od studenog 1981. godine. Na povlačenje kupaca u ovom slučaju utjecalo je i povećanje stopa od 75 baznih bodova od strane Federalnih rezervi u lipnju, pa se prosječna obvezna na 30-godišnju hipoteku popela na 6%.

Iako stručnjaci zasad dvoje hoće li doći do potpunog sloma ili je ovo samo nastavak usporavanja rasta, brojni su mediji vijest dočekali komentarima u stilu “kraj booma” i “igra je završila”. O padu cijena nekretnina jučer je pisao i njemački Spiegel navodeći da su u bar desetak najvećih gradova države krenule silaznom putanjom.

Kako će se korekcija cijena na svjetskom tržištu odraziti na tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini uskoro ćemo vidjeti. Zasigurno makroekonomski parametri koji se predviđaju za narednu godinu trebali bi rezultirati manjim opsegom trgovine, što bi definitivno trebalo i uticati na samu tržišnu cijenu nekretnina, te je objektivno očekivati korekciju i na BH Tržištu.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije