Financa
Digitalni poslovni portal

Počeo izbor izvođača radova na dionici autoputa Mostar sjever – Mostar jug

Počeo je izbor izvođača radova za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug. Javno poduzeće Autoceste FBiH objavilo je Poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar sjever – Mostar jug. Rok za predaju ponuda za Poziv za pretkvalifikaciju je 13. rujna 2022. godine,prenosi ba.n1info.com.

„Objavom ovog tendera u predviđenom i najavljenom roku potvrdili smo spremnost za gradnju velikih projekata koji su pred nama. U proteklih četiri mjeseci urađen je značajan posao zahvaljujući suradnji i angažmanu Vlade FBiH, resornog ministarstva i JP Autoceste FBiH, kao investitora projekta. Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača“, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Projekt izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 milijuna eura. Planira se financirati iz sredstava osiguranih kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Europske unije i vlastitih sredstava.

Dužina dionice je 14,2 kilometara. Prema idejnom projektu planirana je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometra.

Početak izvođenja radova po planu bi trebao biti u prvoj polovini 2023., a rok za završetak je tri godine.

Sa dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug prostor Bosne i Hercegovine biti će u potpunosti povezan sa europskim cestovnim koridorima, na sjeveru sa koridorom X, a na jugu sa jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti direktnu korist za cijelo društvo kroz razvoj područja kojima prolazi, privrednu zajednicu, ali i turistički potencijal.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije