Financa
Digitalni poslovni portal

U FBiH prosječna neto plaća u svibnju 1.110 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u svibnju 2022. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.110 KM i nominalno je viša za 2,8 posto,  a realno za 2,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plaća zaposlenih u svibnju ove godine nominalno je porasla za 13 posto, a realno je niža za 1,8 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, najveće prosječne neto plate u svibnju ove godine imali su zaposleni u ‘Proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji’ 1.856 KM, te ‘Financijskoj i djelatnosti osiguranja’ u iznosu 1.777 KM i djelatnosti ‘Informacije i komunikacije’ u iznosu 1.624 KM.

Najniže prosječne neto zarade u svibnju imali su radnici u ‘Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo)’ u iznosu od 674 KM i građevinarstvu u iznosu od 804 KM.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu svibnju u odnosu na travanj 2022. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti ‘Vađenje ruda i kamena’ za 9,5 posto, zatim u djelatnosti ‘Prijevoz i skladištenje’ za 7,1 posto.

Najveće smanjenje prosječne neto plaće zabilježeno je u djelatnosti ‘Poslovanje nekretninama’ za 2,1 posto, zatim u djelatnosti ‘Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov’ za 0,4 posto.

Projesečna bruto plaća zaposlenih u svibnju 2022. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.714 KM i nominalno je viša za 2,8 posto, a realno za 2,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna bruto plaća zaposlenih u svibnju 2022. godine bila je nominalno viša za 12,9 posto, a realno niža za 1,9 posto.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije