Financa
Digitalni poslovni portal

Bez plina iz Gazproma zbog “više sile”

Ruski Gazprom rekao je kupcima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog “izvanrednih” okolnosti i “više sile”, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Pismo ruskog državnog diva od 14. srpnja, koje se pojavilo danas, navodi da retroaktivno proglašava višu silu za opskrbu od 14. srpnja. Vijest dolazi u trenutku kada Sjeverni tok 1, ključni plinovod koji isporučuje ruski plin u Njemačku i šire, prolazi godišnje održavanje s ciljem završetka u četvrtak, prenosi bonitet.com.

Poznata kao klauzula o “višoj sili”, viša sila je standardna u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obveza.

Prema Reutersu, njemački uvoznici ruskog plina RWE i Uniper bili su među onima koji su primili ovo pismo.

Isporuke ruskog plina opadaju već nekoliko mjeseci preko glavnih ruta, uključujući kroz Ukrajinu i Bjelorusiju, kao i kroz Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Trgovački izvor, koji je želio ostati neimenovan zbog osjetljivosti pitanja, rekao je da je viša sila povezana s isporukama preko Sjevernog toka.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije