Financa
Digitalni poslovni portal

Je li ekspert u poslu ujedno i dobar savjetodavac?

Savjetovanje je danas veliki biznis. Dobar savjetodavac se kao takav nudi na bar polovini internet stranica i polica u knjižarama.

I sami ste svjedoci da su na sve strane savjeti eksperata i majstora svog posla. Nude tajne formule od toga kako napraviti milijune do toga kako pripraviti zdrav obrok za 12 minuta. A, da biste nekoga uzeli u razmatranje kao potencijalnog savjetodavca, prethodno ćete sigurno pročešljati njegov život, njegovo djelo i rezultate. Uostalom, on će vam ih često i sam ponuditi da ne trošite vrijeme.

Je li baš svaki ekspert i dobar savjetodavac?

Ili, čijim se savjetima prepustiti uz garantiran uspjeh?

Stručan i naučan

Velika imena danas možete čuti kako govore o svojim uspjesima i putevima.

Zar nije privilegija čuti jednog Martin Scorsesea kako stvara film? Ili, Stephen Kinga kako oblikuje priču u roman? Ili, jednog nenadmašnog Warren Buffetta kako i kada investira novac?

Jeste. Ali, biti dobar u nečemu i dostići vrhunac ne znači i biti dobar u savjetovanju, prenošenju svojih iskustava drugima, podučavanju drugih. Nekoliko je razloga zbog kojih eksperti u jednoj oblasti vrlo često nisu dobri učitelji.

Prvo, naučiti nekoga bilo čemu podrazumijeva da učitelj posjeduje određena znanja. Mora znati kako radi to što radi kako bi mogao drugima objasniti cijeli proces. Mora biti svjestan tijeka i dijelova procesa i taksativno ih iznositi.

Isto tako, dobar učitelj mora biti strpljiv, vješt u komunikaciji i jasnom iznošenju misli. Mora se suosjećati sa početnikom – učenikom ispred sebe i osvijestiti što je to što je njemu potrebno. Tu je i motivacija učitelja – savjetodavca koja se podrazumijeva. Da bi savjetodavac bio dobar savjetodavac, mora voljeti dijeliti savjete, piše Bonitet.

Ako dobijete savjete uglednih eksperata, garantira li vam to i vrhunski rezultat?

Od najboljih najbolje

U 2021. je grupu istraživača na čelu sa David Levarijem zanimao odgovor na ovo pitanje, a potaknuti medijskim navalama velikih imena koja savjetuju i garantiraju rezultate svojim iskustvom i stručnošću.

Istraživanje je dalo odgovor na pitanje očekuju li ljudi od eksperata zaista da ujedno budu i eksperti u prijenosu znanja. ’Da’, reklo je više od polovice ispitanih. Potvrdili su da najviše slušaju savjete najboljih u poslu jer misle da im je to siguran put do uspjeha.

Ali, praksa je potvrdila da nije bitno je li savjet dao vrhunski ekspert ili netko prosječne stručnosti. „Savjet majstora jeste bio koristan“, napisali su istraživači u zaključku, „ali, nimalo korisniji od savjeta prosječnih ljudi“.

Drugim riječima, sudionici studije očekivali su najbolje savjete od najboljih, ali to su samo njihova očekivanja i uvjerenja jer se u praksi nije pokazao njihov značajan napredak.

Tko je dobar savjetodavac?

Ispostavilo se kao zanimljivo i zagonetno – zašto su sudionici savjete eksperata ocijenili kao mnogo bolje iako realno nisu bili superiorni i njihova primjena nije donijela bitno poboljšanje u praksi? Što je to što se ljudima sviđa u savjetima najboljih? Zašto njihovi savjeti ’bolje zvuče’?

Istraživači su dobili odgovor.

Analizom savjeta koji su davali kako najbolji tako i prosječni u svojoj oblasti, došli su do zaključka da oni najbolji ili eksperti kada savjetuju daju više podataka i sugestija što ima snažan utjecaj na slušatelja. Ovakvi savjeti djeluju i tako da slušatelji vjeruju da će im oni donijeti poboljšanje.

Zaključak koji će mnoge iznenaditi je da zapravo savjeti najboljih nisu najbolji u smislu da primjena istih u praksi donosi daleko više boljitka. Njihovi savjeti samo bolje zvuče jer je u njima više detalja.

Istraživači su između redova preporučili:

Ako želite savladati neku vještinu X, budite mudri – konzultirajte se i tražite savjete od dobrog učitelja vještine X, a ne od majstora koji je tu vještinu savladao.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije