Financa
Digitalni poslovni portal

Kripto rudari u jednom danu premjestili više od 300 milijuna dolara bitcoina

Novi podaci analitičke blockchain tvrtke CryptoQuant pokazuju da rudari brzo napuštaju svoje bitcoin pozicije.

14 000 bitcoina, vrijednih više od 300 milijuna dolara po trenutnoj cijeni, prebačeno je iz novčanika koji pripadaju rudarima u samo 24 sata krajem prošlog tjedna — a u posljednjih nekoliko tjedana rudari su se riješili najveće količine bitcoina od siječnja 2021. Fenomen se naziva “kapitulacija rudara”, a obično ukazuje na to da se rudari pripremaju prodati svoje prethodno iskopane novčiće kako bi pokrili tekuće troškove rudarenja, piše CNBC.

Bitcoinom se trenutno trguje oko 23.368 dolara, što je porast od oko 6% u posljednja 24 sata. Ipak, šire kripto tržište već je mjesecima u padu, a bitcoin je pao za gotovo 70% u odnosu na svoju najvišu vrijednost svih vremena od oko 69.000 dolara u studenom 2021.

Cijena Bitcoina
Cijena Bitcoina 20.7.2022. Izvor: CoinDesk

U međuvremenu, inflacija je na visokom nivou, a cijena energije dostiže rekordne vrijednosti dok rat između Rusije i Ukrajine bjesni.

Niže cijene bitcoina i viši troškovi energije smanjuju profitne marže za rudare, što je dio razloga zašto neki prodaju bitcoine po trenutnim cijenama i pokušavaju zadržati izloženost stalnoj volatilnosti u sektoru i ublažiti daljnji rizik za svoju krajnju granicu.

“S obzirom na rastuće troškove električne energije i nagli pad cijene bitcoina, trošak rudarenja bitcoina za neke rudare može biti veći od njegove cijene”, napisao je Citijev analitičar Joseph Ayoub u bilješci 5. srpnja.

“S visokoprofilnim izvješćima o ostavkama iz rudarskih kompanija, kao i rudara koji su svoju opremu koristili kao kolateral za posuđivanje novca, industrija rudarenja bitcoina mogla bi biti pod sve većim pritiskom”, nastavlja se u bilješci.”Naši troškovi, izdaci i obveze su u dolarima”.

Core Scientific, jedna od najvećih kompanija za kripto rudarenje u SAD-u, prodala je gotovo sav svoj bitcoin u lipnju. Izvršni direktor Mike Levitt rekao je za CNBC da, kao i u svakom drugom poslu, rudari bitcoina moraju plaćati svoje račune.

“Mi rudarimo zarađujemo ili proizvodimo bitcoine, ali naši su troškovi, rashodi i obveze u dolarima”, rekao je Levitt.

I dalje je isplativo rudariti bitcoine, kaže Levitt, s maržama od oko 50% u cijeloj industriji. To je ispod marže od 80% dok je bitcoin bio na vrhuncu.

Prošlog mjeseca Core je prodao 7.202 bitcoina po prosječnoj cijeni od 23.000 dolara. Levitt je za CNBC rekao da su prihod od približno 167 milijuna dolara uložili primarno u aktivnosti usmjerene na rast, uključujući nove ASIC poslužitelje i dodatne kapacitete podatkovnih centara za svoje poslove samostalnog rudarenja i kolokacije.

Ali također su rasporedili dio tog kapitala za otplatu duga i pomoć u podmirivanju petogodišnjih potpora zaposlenicima dioničarima.

Dugoročno gledano, Levitt je optimist jer u poslu postoji ogromna pozitivna operativna poluga. Preko određenih razina, svaki dolar povećanja cijene bitcoina je 100% operativni prihod rudarima bitcoina.

“Svi bismo glasno navijali da se bitcoin vrati na 35.000, 40.000 dolara. U to nema sumnje”, rekao je.

No, produktivnost po jedinici električne energije također je važna, a kada su cijene niske, veliki rudari poput Core Scientifica obično se suočavaju s manjom konkurencijom hobista i malih kompanija.

“Kako cijene padaju, globalni hashrate (mjera računalne snage u sekundi koja se koristi prilikom rudarenja.) – ili konkurencija za proizvodnju bitcoina – opada, jer manje učinkoviti rudari izlaze iz posla”, objasnio je Levitt.

Hashrate je izraz koji se koristi za opisivanje računalne snage svih rudara u bitcoin mreži, a smanjio se za 15% u posljednjih mjesec dana. To je u konačnici dobra stvar za velike rudare koji si mogu priuštiti da prebrode padove.

Kako manje učinkoviti rudari izlaze iz posla i globalni hashrate opada, strojevi koji nastavljaju rudariti bitcoine postaju produktivniji.

“I stoga se cijena energije, po proizvedenom bitcoinu smanjuje”, rekao je Levitt.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije