Financa
Digitalni poslovni portal

Xaomi predstavlja vlastiti električni automobil

Nakon predstavljanja slijede testovi, a očekuje se kako će proizvodnja početi tijekom 2024. godine.
Početkom prošle godine kineska tvrtka Xiaomi najavila je ulazak na tržište električnih automobila, uz planirano ulaganje od 10 milijardi dolara za razvoj vozila s električnim motorima tijekom deset godina. Najavili su i izgradnju tvornice za proizvodnju električnih automobila, kao i centar za istraživanje i razvoj u Yizhunagu, piše Zimo.hr.

Xiaomi električni automobil -  financa.ba
Xiaomi električni automobil – financa.ba

Osnivač i prvi čovjek kompanije Lei Jun, koji dvije trećine svog vremena sada posvećuju upravo radu na automobilskim projektima, već bi sljedeći mjesec trebao predstaviti prototip prvog Xiaomijevog električnog automobila. Trenutačno nije poznato previše detalja, no na razvoju automobila navodno radi ekipa iz HVST Automobile Designa koja je zaslužna za konceptni automobil Maven WM Motora, a Xiaomijev prototip trebao bi izgledati slično kao i Maven.

Xiaomi električni automobil - slika 1 financa.ba
Xiaomi električni automobil – prednji izgled modela (financa.ba)

Nakon što Xiaomi prikaže vozilo, slijedi testna faza, a prvi modeli spremni za prodaju s proizvodne trake trebali bi izaći tijekom 20204. godine.

U početnoj fazi proizvodnje spomenuta tvornica moći će proizvoditi 150 tisuća automobila godišnje, a Xiaomi tijekom sljedećih godina planira predstaviti četiri modela električnih vozila.

Dva modela u segmentu jeftinijih automobila (od 22 do 30 tisuća dolara), a dva u cjenovnom rangu između 30 i 45 tisuća dolara. Više informacija o prvom modelu trebali bi saznati već sljedeći mjesec te će biti zanimljivo vidjeti opcije koje će automobil imati, kao i koliko će stajati.

Xiaomi auto slika 3 financa.ba
Xiaomi električni automobil ilustracija(financa.ba)
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije